La Grange Verte - Weingut Heinz Schneider 2019Hoge klasse


Zoals elk jaar, hoe goed of slecht het jaar ook is, wordt er wijn gemaakt. Het ene jaar vereist meer vakmanschap dan dan het andere.


De wijn die wij meenamen

Dit jaar hebben wij gekozen voor een aantal wijnen van Weingut Heinz Scheider:


Sekt Riesling Alte Reben Trocken 'Berlinalesekt'


Schiefergestein Sekt Riesling Trocken


Riesling Alte Reben Riesling Trocken 2018 (van 30 jaar oude stokken)


Terra Lapidis Spätburgunder 2017 (Pinot Noir)


Dornfelder Trocken 2017Verder werd de zaterdag afgesloten met een buffet met Duitse specialiteiten.

Bovendien stonden álle wijnen van Weingut Heinz Schneider op de proeftafel. Een enorme keus! Eigenlijk zouden we alles wel mee willen nemen, maar In de beperking toont zich de meester, is een Duits gezegde.


Kijk hier voor het overzicht!


Weingut Heinz Schneider


In het weekend van 21 en 22 september 2019 zijn wij afgereisd naar de Moezel. Ons wijngoed had dit weekend proefdagen. Traditiegetrouw pakken ze dit grondig aan. Op zaterdagmiddag werden wij allerhartelijkst ontvangen door Heinz Schneider en Heidi Spang met een glas Sekt van Weissburgunder en Riesling.


Na de ontvangst reed de de 'Planwagen' voor, een soort Jan Plezier voortgetrokken door een labdbouwouwtrekker.


Hiermee gingen we de wijnbergen in. We werden ergens halverweg afgezet en maakten een wandeling door het bos, waar Heidi Spang veel vertelde over de invloed van het bos op de wijnbouw.


Daarna was het richting wijnstokken. We keken naar de Spätburgunder (Pinot Noir). Eenmaal aangekomen bij de kapel liet Heinz Schneider het verschil in spa zien van de Spätburgunder, Regent, Dornfelder en een heel bijzondere druif, de Cabernet Mitos (een kruising tussen Cabernet Sauvignon en Blaufränkisch).

Het sap van de Spätburgunder is volledig blank, dat geldt ook voor het sap van de Dornfelder. De Regent heeft een klein tintje rood, maar de Cabernet Mitos is zo gekleurd dat je vingers dat nog enige tijd diep rood  blijven.


2018 was een topjaar


Veel wijnen die wij proefden waren van het oogstjaar 2018. Dit was het beste jaar ooit. Heinz Schneider had nog nooit zo'n goed jaar meegemaakt. De wijnen smaakten dan ook fantastisch.


De Riesling was perfect gerijpt en dat geldt eigenlijk voor al hun druiven. Het was dan ook een feest - eenmaal terug in de wijnkelder - om dit moois te proeven. Toch kregen we nog veel 2017 in het glas, dat bekend staat als een slecht oogstjaar. Deze wijnen zijn bij Weingut Schneider stuk voor stuk van topklasse, ondanks alle rampen die dit jaar met zich meebracht. Nog nooit proevden wij zo'n lekkere Riesling. Helaas was de voorraad niet meer toereikend om deze wijn mee te nemen naar Nederland. Immers, de oogst was uiterst klein.
Fotografie: Hans Lebbe / HLP images

Het doel was de kapel met een magnefiek uitzicht