Heel Frankrijk


Amsterdam, 17 februari 2015


In het Rosarium in Amsterdam wordt de 10e editie van ‘French Wine Discoveries’ gehouden. In een plezierige en rustige ambiance staan diverse Franse wijnproducenten met hun assortiment wijnen. Van Champagne tot Rousillon en van de Elzas tot de Bordeaux. Het is voor La Grange Verte Wines een belangrijke proeverij, omdat de meeste producenten geen Nederlandse importeur hebben, en hiernaar op zoek zijn; ontdekken dus!


Côtes de Duras

De kwaliteit is gemiddeld tot goed. En zijn er een aantal uitschieters te melden uit bijvoorbeeld Côtes de Duras. Deze producent heeft een tweetal zeer mooi witte wijnen in het assortiment, die we naar Nederland gaan halen. De vervolg afspraak tijdens ProWein 2015 in Düsseldorf staat. Ook hun rode wijnen bieden perspectief.


Côtes de Gascogne

Ook proeven we een heerlijke witte uit Côtes de Gascogne; een biologische wijn gemaakt van Sauvignon Gris (een typisch lokaal druivenras) en Sauvignon Blanc. De prducent maakt ook een mooi glas rode wijn met de Cabernet Franc als hoofddruif, aangevuld met Merlot en Cabernet Sauvignon.


Fronsac

Verder troffen we ook een producent uit de Bordeaux, die een keur aan correct gemaakte wijnen had meegenomen uit Fronsac. De Bordeaux Superieur (hun eenvoudigste wijn), die doorgaans iets meer kwaliteit biedt dan een generieke Bordeaux, sprong er in dit geval positief uit, met een hoge kwaliteit. Ook hun Fronsacs waren correct en met vakmanschap gemaakt.


Pays d’Oc

De naam van d’Oc is afgeleid van Occitane. Deze streek wordt steeds belangrijker en overschaduwd zo langzamerhand Languedoc. De wijn uit deze streek kent nog een aantal onbekende lokale druiven. Een goed voorbeeld hiervan zijn de witte druiven Terret Bourret en in mindere mate ook de Rousanne, die ook elders in het Zuiden voorkomt. Deze wijnmaker had bijzondere wijnen meegenomen, een monocépage van de Terret Bourret, maar ook een assemblage van Chardonnay, Sauvignon Blanc, Terret Bourret en Roussanne. De beide laatste hebben voor het assembleren 6 maanden op gebruikte eiken vaten gelegen, wat de smaak een bijzondere boost gaf.


Champagne

Wie denkt dat Champagne alleen voor de grote producenten is weggelegd, heeft het mis. Gelukkig zijn er nog een groot aantal kleine ambachtelijke bedrijven te vinden tussen het geweld van de grote Champagne huizen, zo ook in Amsterdam. Een producent met een oppervlakte van bijvoorbeeld slechts 8 ha, die bovendien een hele aparte stijl Champagne maakt en op de rosé na, uitsluitend van Chardonnay. Fris, fris en nog eens fris, met power! dat wel. De beide anderen waren bijvoorbeeld weer erg gecharmeerd van de Pinot Meunier en gebruikte die als het grootste bestanddeel van hun Champagnes. We houden in ieder geval contact met hen, want ook hun prijzen zijn interessant!


Bourgogne

Tja, lastig. Helaas zijn veel Bourgognes niet goed gemaakt en kunnen je niet bekoren. Vaak te veel hout, soms muf en niet zelden iets van snoepjes. Deze proeverij was hier geen uitzondering op. Niet echt bekoorlijk. Alleen de Grand Cru van een van de producenten kwam enigszins in de buurt van wat je van een generieke Bourgogne zou kunnen verwachten. De praktijk is helaas weerbarstig en veel Bourgogne producenten laten het er echt bij zitten. Snel door..... Voor ons - voorlopig - geen Bourgogne.


Overigen

Gedurende onze wijnreis in het Rosarium komen we nog een aantal mooie en lekkere wijnen tegen, die bij ons prima in het assortiment zouden passen. Maar dat was er dan één uit het assortiment, terwijl de rest niet aan onze hoge eisen voldoet. Het is voor ons alsnog niet mogelijk eenlingen te importeren van een producent. We zoeken juist producenten die een consistent assortiment bieden, waarvan we alle of op zijn minst, meerdere wijnen kunnen importeren en in ons hoogwaardig assortiment kunnen voeren. Vooralsnog voldoet de producent uit Côtes de Duras aan ons profiel en vermoedelijk ook een producent uit de Champagne. Beiden ontmoeten we opnieuw tijdens ProWein 2015. Wordt vervolgd!




La Grange Verte - French Wine Discoveries 2015