La Grange Verte - Union des Grands Crus de Bordeaux

De wereldtop over de tong


Amsterdam, 12 februari 2015


De Union des Grands Crus de Bordeaux 2015 is op deze dag naar de Wintertuin van het Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam getogen voor de tweede editie van hun unieke proeverij in Nederland. La Grange Verte Wines mag daarbij aanwezig zijn om een welhaast oneindige lijst van wereldtoppers – waaronder de nodige 2e Grand Crus de Bordeaux – te proeven.

    

Het is een echte snoepwinkel voor wijnconnaisseurs en je komt dan ook tout wijn minnend en verkopend Nederland tegen. Sauter, Okhuysen, Bolomey, etc. De proeverij was onder andere georganiseerd door het blad Perswijn.


Waar begin je. In de Graves, met o.a. Pessac-Léognan, Saint-Emilion, Pomerol, Listrac-Medoc, Margaux, Saint – Julien, Pauillac, Saint-Estèphe of Sauternes. De laatste in ieder geval niet, die hebben we voor het laatst bewaard; het zoete einde. Er is wel een proefvolgorde, maar je raadt het al, iedereen begon bij één…. Dus tegendraads als we zijn, beginnen wij bij Margaux; ergens halverwege.


De wereldtop bestaat onder andere uit Chateau Léoville Barton (2e Cru), Cantenac Brown (3e Cru), Chateau Giscours (3e Cru), Chateau Grand – Puy Ducasse (5e Cru), Chateau Pichon Longueville Comtesse de Lalande (2e Cru), Chateau Cos Labory (3e Cru), Chateau Phélan Ségur (3e Cru), Chateau Lagrange

(3e Cru), Chateau Chasse - Spleen…., etc. etc.. De wijnen zijn jong en zonder uitzondering van jaargang 2012. Je krijgt zo een goed idee hoe men de wijn per chateau opvoedt. De een zit nog flink in de zuren, de ander heeft nog stevige tannines, de volgende heeft al heel mooi fruit en is zelfs nu al drinkbaar. Er is wel een tendens te herkennen, dat de Bordeaux niet alleen flink van hout voorziene wijnen maakt, die pas na 10 jaar rijping te genieten zijn. Chateau Cantemerle (Haut-Medoc) kan wat ons betrof zo op tafel, dat geldt ook voor Chateau Beauregard uit de Pomerol. Beide nu al genietbaar en erg lekker.


Niet te vergeten wit uit de Graves. Tussen al het rode geweld uit de Bordeaux, zijn er een aantal witte wijnen uit de Graves te proeven. Wat is dit een geweldige streek voor wit. Vooral De witte wijn van Chateau La Louvière (Pessac-Léognan) behoort volgens ons tot de top. Deze van 85% Sauvignon Blanc en 15% Semillon gemaakte wijn is een ware smaakexplosie! Dat geldt ook voor andere wijnen die wij geproefd hebben, maar deze is ons echt bijgebleven; en hoe!


Zoals gezegd hebben we Sauternes en Barsac voor het laatst bewaard. Er staat zelfs een Premier Cru, Château Sigalas-Rabaud, eigenares Madame Laure de Lambert des Granges-Compeyrot, is persoonlijk aanwezig om de gasten van de proeverij haar wijn in te schenken. Er ontstaat al snel een geanimeerd gesprek, omdat zij onze naam zag: La Grange Verte. Aha, ik heet ook zo. De wijn was onberispelijk mooi. Een Sauternes gemaakt van Sauvignon Blanc en Semillon, geen Muscadelle, zoals ze ons vertelt: “Dat past niet in onze wijn. Wel geprobeerd, maar geen succes.” Ook proeven wij Chateau Doisy Daëne, ook hier staat de eigenaar achter de tafel die ons een opvallend frisse Sauternes inschenkt, wat een balans, wat een prachtige stijl!


Resumerend kunnen we zeggen dat wij in de meest bijzondere wijnsnoepwinkel van Nederland hebben mogen rondlopen en proeven. De wereld lag aan onze voeten. Wij hebben hier enorm van genoten. Wij hebben een goed beeld wat de Bordeaux ons biedt en zijn zeer voldaan huiswaarts gekeerd, met een prachtig boekwerk, waar alle Grand Cru’s uit de Bordeaux staan beschreven. En, een flink aantal aantekeningen. Om nooit te vergeten!