La Grange Verte - Wijnreis Moezel Duitsland 2017Hoge klasse


Zoals elk jaar, hoe goed of slecht het jaar ook is, wordt er wijn gemaakt. Dit jaar vereist dit nog meer vakmanschap dan bij andere jaren. Ook de hoeveelheid is dit jaar een stuk minder. 2017 zal dan ook in de Moezel de boeken in gaan als 'rampjaar'. Maar geloof ons, de kwaliteit dit Heinz Schneider uit een dergelijke 2017-oogst weet te halen, zal weer van hoge klasse zijn!


De wijn die wij meenamen

Dit jaar hebben wij gekozen voor een viertal wijnen van Weingut Heinz Scheider:


Riesling Alte Reben vom Devonschiefer Riesling Trocken 2016 (van 30 jaar oude stokken)


Terra Lapidis Blanc de Noir van Spätburgunder 2016 (Pinot Noir)


Weisser Burgunder Barrique Trocken 2015


Terra Lapidis Spätburgunder Trocken 2014


Verder werd de zaterdag afgesloten met een koud buffet met Duitse specialiteiten. Heerlijke worst, vers oerbrood, vleeswaren en nog veel meer lekkers.


Bovendien stonden álle wijnen van Weingut Heinz Schneider op de proeftafel. Een enorme keus! Eigenlijk zouden we alles wel mee willen nemen, maar In de beperking toont zich de meester, is een Duits gezegde.


Kijk hier voor het overzicht!


Weingut Heinz Schneider


In het weekend van 23 en 24 september 2017 zijn wij afgereisd naar de Moezel. Ons wijngoed had dit weekend proefdagen. Traditiegetrouw pakken ze dit grondig aan. Op zaterdagmiddag werden wij allerhartelijkst ontvangen door Heinz Schneider, Heidi Spang en Judith Nienhoff met een glas mousserende wijn.


Al snel werden we in twee groepen ingedeeld en ging het gezelschap op reis. Wij startten in het lokale wijnmuseum. Een piepklein museum met een collectie wijnzaken. Daarna kwam de 'Planwagen' voorrijden, een soort Jan Plezier voortgetrokken door een wijnbouwtrekker.


Hiermee gingen we de wijnbergen in. Via smalle weggetjes kwamen we bij een Romeinse opgraving van een sarcofaag. Er zijn in de Moezel nog veel dat herinnert aan de tijd dat de Romeinen hier neerstreken en begonnen met de wijnbouw.


Daarna was het richting wijnstokken. We keken naar de Riesling, Spätburgunder (Pinot Noir), Regent, Dornfelder en een heel bijzondere druif, de Cabernet Mitos (een kruising tussen Cabernet Sauvignon en Blaufränkisch).


Judith Nienhoff (wijnmaker bij Schneider en aankomend schoondochter, die overigens perfect Nederlands spreekt!) liet zien hoe kleurrijk het sap van diverse druivensoorten is. Het sap van de Spätburgunder is volledig blank, dat geldt ook voor het sap van de Dornfelder. De Regent heeft een klein tintje rood, maar de Cabernet Mitos is zo gekleurd dat je vingers dat nog enige tijd blijven, diep rood!


Een jaar vol plagen


Zowel Judith als Heinz vertelden over de plagen die de Moezel hebben geteisterd in het oogstjaar 2017.


Nachtvorst

Het begon allemaal al in het voorjaar. Een late nachtvorst heeft 30 tot 50% van de oogst vernietigd! Je begint dan al met een flinke achterstand.


Droge zomer

In de zomer viel er weinig neerslag, waardoor de groei achterbleef.


Regen

En toen het ging regenenen, was dit precies op het verkeerde moment waardoor een deel van de druiven verrotte.


Wespen en Drosophila's

Dit jaar heeft de Moezel ongelooflijk veel last van wespen. Zij vreten de druiven aan. Vooral de Cabernet Mitos en Riesling zijn hiervan het slachtoffer. Maar ook alle andere druivenrassen hebben last van wespen. Als de druif eenmaal is aangevreten, dan komen de drosophila's (fruitvlieg) er op af om het karwei af te maken en de druif volledig uit te hollen.


Hagelbui

Als laatste plaag (tot nog toe) heeft het in begin september enorm gehageld, waardoor er weer veel druiven verloren zijn gegaan.


Je ziet dan ook dat heel veel Rieslingtrossen voor een deel verrotte druiven heeft en dat kritisch selecteren in de wijnkelder heel belangrijk is.