La Grange Verte - Wijnreis Frankrijk 2015Chateau d'Arquies - Cahors


Dit chateau is voor ons geen onbekende. In het verleden zijn wij hier vaker geweest om wijn te kopen. Wij komen voor de wijn van 2012 die nu gebotteld en verkrijgbaar is. De stijl van d'Arquies is in de laatste jaren veranderd, van doortimmerde wijnen, naar een lichtere stijl. Voorwaar nog geen licht 'spul', maar zeer aantrekkelijk door het rijpe fruit en de ondersteunende tannines. We konden het dan ook niet laten om deze 2012 mee te nemen naar Nederland! Op de fles staat het bedrijf genoemd als 'Montagne & Fils', maar de derde generatie loopt zich al warm langs de zijlijn. Wij ontmoette Celine Montagne, die haar vak verstaat, zeker als ambassadeur van Chateau d'Arquies!


Ook ontmoeten wij Eric Montagne, de huidige eigenaar en de 'Fils' in de naam. Hij vertelt dat de oogst van 2014 erg goed is, vooral door een mooi najaar met veel zon. Dit belooft weer veel goeds voor de toekomst.

Frankrijk 16-20 april 2015


De eerste afspraak was op donderdag om 09.30 uur in Reuilly (Loire) bij Domaine Valéry Renaudat. Dat betekent om 02.00 uur vertrekken.... Klokke half tien parkeerden wij de auto voor de deur! Onze bestelling Sauvignon Blanc en Pinot Gris stond al klaar. Ook hebben we de nieuwe jaargangen geproefd. Daarna zette wij koers naar de Cahors. Dezelfde middag op bezoek bij Clos de l'Eglise, Chateau la Gineste en Chateau d'Arquiès. Een volle dag. Moe maar tevreden gingen wij naar ons verblijf in Duravel, waar wij allervriendelijkst werden ontvangen door Hennie en Marianne.


De volgende dag was Monbazillac en Côtes de Duras aan de beurt, waar we Chateau Monbazillac bezochten en in de Duras een nieuwe leverancier Domaine de Ferrant. Ook dit was weer een volle dag, want we hadden gepland onze bestelling bij Chateau la Gineste op te halen.


De derde dag was een dag om nieuwe ontdekkingen te doen. We bezochten Chateau Famaey en Les Hauts de Bonaguil, beide in de Cahors.


De vierde dag was om leuke foto's in de omgeving te maken, maar die viel letterlijk in het water. Zwaar bewolkt en af en toe een flinke plens regen; jammer.


De vierde dag weer richting Nederland met onderweg een bezoek aan de Champagne aan een nieuwe leverancier Champagne Gratiot Gérard.


Kortom, een enerverend lang weekend met een prachtig resultaat!

5 dagen

8 wijndomeinen

5 wijnstreken

Les Hauts de Bonaguil - Cahors...


Gedreven, bijzonder, lekker, vin naturels, zomaar een paar termen die slaan op dit wijndomein met zijn gedreven eigenaren Stéphane Deligny en Hélène Bassas.


We waren op zoek naar Caves de Ardailloux en naar bleek, was de eigenaar van dit domein een paar jaar geleden overleden. De nieuwe eigenaren hebben het domein een nieuwe naam gegeven. "Onze stijl is totaal anders dan voorheen," vertelt Stéphane. "We maken nu een natuurlijke wijn zonder toevoeging van wat dan ook; ook geen sulfiet! Ook andere hulpstoffen zijn bij Hauts de Bonaguil taboe." Ook het arsenaal druiven is atypisch voor de Cahors: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Gamay en Merlot. Alleen de laatste druif is er een die in de Cahors meer voorkomt.


"Ik ben geen wijnmaker maar een architect," vervolgt Stéphane. "Ook de wijn benader ik vanuit dit perspectief. Ik ga niet aan het werk met een bepaalde bedoeling en het resultaat al voor ogen, wat in de wijnbouw vrij normaal is. Nee, ik ga wat dat betreft net als met mijn ontwerpen, organisch te werk: het ontstaat. Bovendien ben ik wars van regels die bijvoorbeeld een AOP of Vin de Pays oplegt. Mijn wijnen zijn zonder uitzondering 'Vin de France'. De laagste kwalificatie van wijn uit Frankrijk." En dat is ook de crux bij dit wijngoed. De wijn ruikt en smaakt totaal anders. Een eigen smaak en een eigen identiteit die nergens mee te vergelijken is.


Eigenlijk komen we ongelegen, Stéphane is erg druk. Maar als hij begint te vertellen over zijn wijndomein, is er geen houden meer aan. Hij leidt ons door de cave en laat ons vatmonsters proeven van wijn van de laatste oogst. En alle wijn die hij maakt komt op de lange buitentafel om te proeven. Het is heerlijk weer deze dag en dat maakt het geheel heel bijzonder. En we gingen nog niet naar huis....!


Ook maken wij nog een stevige wandeling over het domein. Hij laat ons alle wijndruivenvelden zien en vooral kennis maken met de bodem, die bestaat uit vuursteen en zand. Het bijzondere is, dat wij de geur van de wijn ook ruiken op de wijnvelden; pure mineraliteit!


Kortom, een onverwachte bijzondere ontmoeting, die heeft geresulteerd dat deze wijn richting Nederland komt!Domaine Valéry Renaudat

Les Hauts de Bonaguil

Domaine de Ferrant

Chateau d'Arquies


Chateau la Gineste

Chateau Famaey - Cahors

Tot slot een bezoek aan Chateau Famaey in Puy L'Eveque. Hier kunnen we ons redden in onze moerstaal. Eigenaar Luc Luyckx is afkomstig uit België en runt inmiddels met zijn zoon Marc het chateau. De wijnen zijn erg goed. De traditie in de Cahors wil, dat er vaak drie wijnen worden gemaakt. Een tradition (zonder hout), een fut (met houtrijping op gedeeltelijk nieuw eiken) en een barrique (100% nieuw eiken). De wijnen van Famaey zijn traditioneel Cahors, maar met een enorme verfijning! Niet voor niets hebben de wijnen van Luc menige medaille in ontvangst mogen nemen. Ook de chai is continue gemoderniseerd. Op dit moment krijgen al zijn betonnen vaten nieuwe roestvrijstalen appendages. "Het beton is hier nooit weggeweest," vertelt Luc. "En een belangrijke ontwikkeling is, dat veel wijndomeinen weer terug over stappen op beton en hun moderne roestvrijstalen opslagtanks vaarwel zeggen." Kortom, het overwegen meer dan waard om dit chateau bij La Grange Verte te gaan voeren. Mocht u geïnteresserd zijn in Famaey, laat het ons weten.