Clos de l'Eglise - Puy l'Eveque- A.O.C. Cahors


Een trouvaille! Een relatief klein wijnbedrijf van 8 hectare, dat gerund wordt door Raymond Cantagrel, de 11e generatie! Na zijn actieve leven als architect, heeft hij de handel en wandel van het wijnhuis van zijn moeder overgenomen. Raymond is een tegenstromer, als het om de Cahors gaat. Het wijngoed startte op 9 januari 1644!


De wijnen hebben een een moderne stijl! In tegenstelling tot de traditionele Cahors-wijnen, is deze wijn al jong te drinken en kent een breed smaakpallet, waarbij de zuren, de tannines en aroma’s perfect in balans zijn. Raymond maakt drie wijnen, de ‘Prestige’, de ‘Traditionnel’ en een ‘Vin Noir’, die in de toekomst ook leverbaar wordt.


De samenstelling van de wijngaard is wel traditioneel Cahors, met 70% Malbec, 28% Merlot en 2% Tannat (voor de Vin Noir). De wijnstokken hebben een leeftijd van gemiddeld 39 jaar en produceren een diepdonker en geconcentreerd fruit, mede door selectieve selectie. Dit in combinatie met een lage opbrengst (gemiddeld 35 hl/ha, nomraal 55 hl/ha), geeft geconcentreerde wijnen.


Malolactische fermentatie

Beide wijnen ondergaan bovendien een malolactische fermentatie die spontaan plaatsvindt als de temperaturen in het voorjaar hoger worden. Hierbij worden de vaak nog harde appelzuren omgezet in het zachtere melkzuur, waardoor de zuren mooi en zijde zacht worden en de wijn in haar jonge jaren toegankelijk maken.


Fotografie: HLP images
La Grange Verte - Clos de l'Eglise - Cahors

Clos de l’Eglise - 'Tradition'

Deze wijn wordt gemaakt van 70% Malbec en 30% Merlot. Door een vinificatiemethode zonder gebruik van hout, krijgt de wijn mooi fruit en zachte tannines; heel toegankelijk en lekker. Deze wijn kan nog makkelijk worden bewaard tot zeker 10 jaar, maar kan vanaf nu worden gedronken.


Clos de l’Eglise - 'Prestige'

Een stapje hoger: Door een ietwat afwijkende vinificatiemethode (in roestvrijstaal), wordt maximaal gebruik gemaakt van het fruit (100% Malbec) in combinatie met de natuurlijke tannines. Het fruit wordt zo maximaal benut en blijft in het aroma bewaard en de tannines zijn zacht, ook door de lage opbrengst van 40 hl/ha.. Ondanks de moderne stijl is het nog steeds een wijn die tot 10 jaar kan worden bewaard. Let op! De wijn is beperkt leverbaar en kent slechts een oplage van 600 flessen per oogstjaar.