`


La Grange Verte - Cantina La Canosa - Le Marche

Cantina La Canosa - Servator Offida Passerina DOCG - 2016


Deze witte wijn wordt gemaakt van de lokale Passerina druif. De bodem bestaat uit klei en kalksteen en is gelegen in de omgeving van Rotella. De wijn wordt zuurstofloos gefermenteerd op een lage temperatuur.

De kleur is helder geel, met een neus van veel fruit zoals peer.  Ook in de smaak veel fruit met een mooie balans in zuren en een minerale toets, en een licht bittertje aan het einde.


Waarbij:

Kortom, een mooi glas als aperitief of als begeleider van lichte vis- en schaaldierengerechten, gegrilde groente, fijne vleeswaren, verse kaas en lichte pasta gerechten.



Cantina La Canosa Peko’ - Offida Pecorino DOCG - 2016


Peko’ is de afkorting voor de Pecorino en verwijst naar schapen. De naam heeft deze druif te danken aan het feit dat deze druif de favoriet was van de schaapskuddes die tussen de wijngaarden graasden….

De kleur is licht geel met groene tinten. De geur is stuivend en vol met tropisch fruit. De wijn is mondvullend, waarbij het tropische fruit direct naar voren komt, maar ook met een heerlijke minerale sensatie.


Waarbij:

Erg lekker bij een goed gevulde pasta met een lichte saus. Ook bij vissoep en vis in het algemeen. Maar de wijn kan ook prima wit vlees aan met een saus van kruiden, verse kaas en champignons.



Cantina La Canosa Signator - Rosso Piceno DOC - 2014

Deze wijn is gemaakt van 50% Montepulciano en 50% Sangiovese, een voor Marche een vertrouwde combinatie. De opvoeding van de wijn wordt gedeeltelijk gedaan in houten vaten (65 hl vat) en de rest in roestvrij staal.

Robijn rood, met paarse tinten. De neus is fruitig met hints van kersen en specerijen. Een mooi breed smaakpallet waarbij fruit, de zuren en de bitters prachtig in balans zijn.


Waarbij:

Excellent bij pasta of polenta, met vleessauzen. Maar ook bij een stevige groentesoep en bij gegrilde vis of gevulde vis.



Cantina La Canosa Nummaria - Rosso Piceno Superiore DOC - 2013


De Nummaria is gemaakt van 70% Montepulciano en 30% Sangiovese. De opbrengst van de druiven is ongeveer 38 hl/ha.. De Sangiovese druiven worden gerijpt gedurende 12 maanden in grote eikenhouten vaten. De rijping van de Montepulciano vindt plaats gedurende 12 maanden in kleine houten vaten.

Intens rood. Een neus met een bouquet van rijp fruit zoals rode bessen en kersen. De smaak is diep en lang met een mooie tannine structuur. Ook een breed pallet van rood fruit en mooie zuren.


Waarbij:

Rood vlees, eventueel gevuld, maar ook bij eend (met zwarte truffels) en bij gerechten met tamme kastanjes.


Cantina La Canosa Nullius - Marche IGT Rosso - 2014


De Nullius is gemaakt van 100% Sangiovese. De druiven rijpe voor een deel in grote eikenhouten vaten en voor een deel in barrique. Na 12 maanden wordt de wijn geassembleerd en bllijft dan nog 8 maanden in huis om te rijpen.

Robijnrood, met een neus van fruit, met een plantaardige ondertoon tegen de achtergrond van zoethout. De finale is vooral fruit!


Waarbij:

Ideaal bij runderstoofpot, lever, gekruide wordt en oude kazen. De serveertemperatuur is 18 C


Cantina La Canosa Muse’ - Marche IGT Rosso - 2012


De Muse’ is een 100% Montepulciano. De wijngaarden van deze druiven liggen op 350 meter hoogte. De wijn wordt gelagerd voor 12 maanden op eikenhout.

Diep robijnrood. De neus biedt een palet aan bessen, specerijen en een lichte toast. De wijn is stevig, maar verfijnd! Een mooie fruitbalans van rijpe kersen en zwarte bessen. De wijn heeft mooie tannines die ondersteunend en zacht zijn.


Waarbij:

Ideaal bij (gegrilde) wildgerechten, ossenhaas (met evt. witte truffel), gegrild vlees en ook een prima begeleider van stoofvlees.



Mousserend:


Cantina La Canosa - Passerina Spumante Brut


Een modern gemaakte mousserende wijn volgens de ‘mèthode Charmat’ *), gemaakt van de Passerina (100%) druif.

Intens strogeel. De neus heeft hints van appel, thee en kamille. De smaak is mineralig, delicaat met frisse zuren.


Waarbij:

Een perfect aperitief, maar ook bij lichte maaltijden met wit vlees en niet vette vis, kan deze Passerina Spumante prima gedronken worden.



Cantina La Canosa - Rose’ Spumante Brut


Een modern gemaakte spumante rosé volgens de ‘mèthode Charmat’ *) van de Sangiovese (100%).

Wat opvalt is de intense rosé kleur die meer neigt naar rood. Met een neus van rood fruit, die ook terug komt in de smaak, met frisse zuren.


Waarbij:

Ook hier hebben we te maken met een perfect aperitief. Maar ook smaakt deze spumante perfect bij wit vlees en diverse vis- en schaaldiergerechten.



*) De mèthode Charmat, ook wel ‘méthode cuve close’ genoemd, is door de Fransman Eugène Charmat in 1910 uitgevonden en zorgt voor een tweede gisting van de wijn in roestvrijstalen vaten. In deze tank wordt suiker en gist toegevoegd, tijdens deze tweede gisting ontstaat er koolzuurgas die niet kan ontsnappen en dus oplost in de wijn. La Canosa doet dit bij lage temperatuur en is zelfs na 60 dagen tot 0 C graden gedaald. Met deze methode kunnen goede, frisse, smaakvolle en betaalbare mousserende wijnen worden gemaakt.




Een ontmoeting op de London Wine Fair 2014 met de exportmanager en de wijnmaker van La Canosa

Cantina La Canosa


Dit relatief nieuwe wijnhuis heeft haar vleugels internationaal uitgeslagen. Tot nog toe werd de wijn van dit huis niet geëxporteerd. La Grange Verte Wines heeft het unieke recht gekregen deze wijnen in Nederland te importeren. De wijnen markeren zich door een hoge kwaliteit en bijzondere smaken vooral door gebruik van lokale druivenrassen.


Het landgoed dankt zijn naam aan Poggio Canoso, een van de vier kastelen in de gemeente Rotella. Rotella is gelegen in het zuiden van de regio Marche, in de provincie Ascoli Piceno. La Canosa werd opgericht door Riccardo Reina.


Cantina La Canosa is ingesloten tussen de indrukwekkende Apennijnen en de Adriatische Zee, op de charmante heuvels van het Nationaal Park Monti Sibillini. Het beslaat in totaal 100 hectare, de in totaal 25 wijngaarden zijn beplant met inheemse druivenrassen zoals Montepulciano, Sangiovese, Pecorino en Passerina, waar de mooie Cantina La Canosa wijnen van worden gemaakt. De bodem bestaat uit Kalksteen en klei.