Champagne Gratiot & Cie


Traditie en know-how, al vijf generaties lang! Gratiot is een familiebedrijf en gevestigd in 1899, toen Désiré Gratiot een competitie won in Parijs van witte (toen nog stille) wijn. In 1939 was de tweede generatie aan de beurt: Raymond. De echte uitbreiding van het domein vond plaats in de jaren 60 van de vorige eeuw. Daniël en Luciènne Gratiot zette Gratiot definitief op de kaart. In de jaren 70 werd het domein overgenomen door Gérard en Claudine Gratiot en zorgden ook voor de toevoeging aan de naam met 'Gérard' in die tijd. Op dit moment zet Remy met zijn vrouw Amélie de traditie voort en hebben hun Champagnehuis omgedoopt tot Champagne Gratiot & Cie.


Wij ontmoetten Amélie Gratiot tijdens de 'French Wine Discovery 2015' in Amsterdam. Een enthousiaste eigenaar die op zoek is naar een importeur. In april 2015 zijn we afgereisd naar Charly sur Marne en werden allerhartelijkst ontvangen door Remy en Amélie. Zij leiden ons rond in de gewelven van de wijnmakerij en laten ons onder andere, de enorme hoeveelheid gestapelde flessen zien; 55.000 stuks.... Deze flessen liggen te rijpen en zullen nog even moeten. We komen er acher dat champagne maken een intensief karwei is en bovendien onder strenge controle staat van de wijnautoriteiten. Niets gaat ongezien de deur uit! Eenmaal gezeten in de ontvangst- en proefruimte, weten we weer waarvoor we gekomen zijn. De kwaliteit is onberispelijk. Elke champagne heeft een eigen stijl en is met veel ambachtelijk vakmanschap gemaakt. De Champagne Gratiot & Cie Almanach No. 1 Brut ligt momenteel bij ons op voorraad.


Fotografie: HLP images


La Grange Verte - Champagne Gratiot & CieChampagne Gratiot & Cie

Désiré Gratiot

Millésime 2008

66% Pinot Meunier

34% Chardonnay

Champagne Gratiot & Cie

Almanach No. 4 Millésimé 2008

72% Pinot Meunier

27% Chardonnay

1% Pinot Noir

Champagne Gratiot & Cie

Almanach No. 2 Intense

70% Pinot Meunier

25% Chardonnay

5% Pinot Noir

Champagne Gratiot & Cie

Almanach No. 1 Brut

85% Pinot Meunier

15% Chardonnay

Champagne Gratiot & Cie

Almanach No. 3 Rosé

41% Pinot Meunier

38% Chardonnay

21% Pinot Noir

Proefnotities:


Deze Champagne heeft een dosage van 9 gram per liter, welke plaatsvindt minimaal 6 maanden voor de verkoop, waardoor het één wordt met de Champagne. Daarnaast krijgt 1% van de wijn een opvoeding in houten vaten voor net een beetje extra pit.


De neus is fris met tonen van citrus, maar ook hints van brooddeeg en walnoten. De aanhef is heerlijk fris met een fijne mousse. Deze frisheid blijft en wordt aangevuld met een prachtig pallet van smaakimpressies zoals versgebakken brood en ook weer walnoten. De afdronk is lang en mondvullend. Wat een diepte, wat een lengte. Als deze Almanach No. 1 geschonken wordt als aperitief, dan zal het zeker even stil zijn, zoveel indruk maakt deze Champagne.


Het enige wat wij kunnen bedenken om hierbij te eten zijn oesters, liefst puur of eventueel met een heel klein shotje cittroensap.

Proefnotities:


De Almanach No. 2 heeft een dosage van 8 gram per liter. Doordat hier een hoeveelheid Pinot Noir aan is toegevoegd, is de Prelude iets steviger en meer gelaagd en heeft meer aroma’s.


De geur is fris, met de bekende tonen van gist, deeg, versgebakken brood, toast, met een zweem van een klein rood vruchtje.


In de smaak heeft de Almanach No. 2 iets meer body dan de No. 1, waardoor de Almanach No. 2 geschikt is, naast aperitief met een klein hapje, voor het begeleiden van nobele visgerechten, waarin de vis in de hoofdrol staat (zacht gegaard of gepocheerd).

Proefnotities:


Een Rosé Champagne is in Nederland moeilijk te verkopen, zo blijkt. En dat is jammer. Zeker deze Almanach No. 3 Rosé is van een ongekende kwaliteit.


Elke druif wordt apart gevinifieerd. Op zich niet bijzonder, maar hier wel, omdat de Pinot Noir als rode wijn wordt gemaakt en later bij de assemblage wordt gemengd met de witte Chardonnay en de licht gekleurde Pinot Meunier. Deze Champagne Rosé krijgt een dossage mee van 9 gram per liter.


De neus is puur rood fruit: aarbeien; een typische Pinot-neus. De smaak is verbluffend en verpletterend. Zelden zo lekere Champagne Rosé gedronken. Deze Almanach No. 3 Rosé is dan ook prima inzetbaar als zomers aperitief en past bij de heerlijke geuren van de zomer.


En, mogelijk ongedacht, pas deze Champagne prima bij een sabayon of een charlotte met rood fruit; een dessert dus!

Maar combineert ook uitstekend bij gegrild rood vlees!

Proefnotities:


De Almanach No. 4 Millésimé 2008 is van een exceptioneel jaar. Een lage dosage van slechts 5,6 gram per liter, maakt het tot een zeer frisse Champagne met een oneindige diepgang.


Strak droog met een toets van rood fruit, citrustonen en een gelaagdheid met onder andere vers brood, een florale toets en een hand vol noten. In de nasmaak proef je iets van madeira, een warme toon en ook weer die frisheid; zeer complex.


Een prachtige Champagne als aperitief, maar zeer goed inzetbaar bij een voorgerecht zoals kwartel met druiven.


Proefnotities:


De Cuvée Désiré is veroemd naar de grondlegster van Gratiot. Hiervoor worden uitsluitend exceptionele jaren gebruikt, in dit geval 2006. De Désiré heeft ook een klassieke samenstelling voor dit deel van de Champagne-streek met Pinot Meunier in de hoofdrol en aangevuld met Chardonnay, met een dossage van 6,5 gram per lieter. Van deze Cuvée krijgt 20% een houtrijping en bovendien een tweede malolactische gisting, waardoor de frisse zuren worden omgezet in iets ingetogen (melk)zuren.


De neus heeft een mooie en lichte houttoets met fris fruit en noten. De smaak is vol, licht romig en waarbij amandel duidelijk naar voren komt. In de afdronk komt naast een enorme frisheid ook een licht bittertje te voorschijn, die je doet verlangen naar een heerlijk volgend slokje.


Een ruim inzetbare Champagne, die ook stevigere gerechten niet ontloopt. Van deze Millésime zijn slechts 3.550 flessen beschikbaar.Champagne Gratiot & Cie

Almanach No. 0

Brut Nature

77% Pinot Meunier

23% Pinot Noir

Proefnotities:


De Champagne is in zijn geheel gemaakt van druiven uit het oogstjaar 2011 en heeft ruim 5 jaar op fles gelegen voor de tweede gisting .


Van dosage is geen sprake, dus de wijn heeft geen restsuiker. Daarnaast krijgt 4% van de wijn een opvoeding in houten vaten.


Binnenkort volgen onze proefnotites, want deze Champagne is net binnen.