La Grange Verte - Chateau d'Arquiès - Cahors

La Grange Verte Wines kent het chateau en de eigenaar al meer dan 14 jaar. Zij Leveren een goede kwaliteit wijn voor een redelijke prijs.


Eric Montagne (zie foto) is de zoon van Georges Montagne, die het Château in Vire sur Lot in 1960 samen met zijn schoonvader heeft opgericht. Georges is een gepassioneerd wijnmaker; een harde werker en niet bang om zijn handen te gebruiken, omdat in die tijd economische middelen ontbraken voor goed gereedschap. Jaar na jaar is de wijngaard gegroeid. Hij wist dat de kwaliteitsdruiven, in combinatie met de rijke bodem aan de oever van de rivier de Lot een mooie wijn moesten kunnen produceren. En hij had gelijk!


In 1982 is Eric in de voetsporen van zijn vader getreden toen hij deze kleine boerderij in het hart van het gebied van de A.O.P Cahors overnam. Zij besloten hun druiven niet meer aan de coöperatie te leveren, maar om alle vinificatie en de rijping van de wijn tot en met botteling aan toe, in het eigen chateau te gaan doen. Eric volgde de nodige cursussen, investeerde in vaten, de kelder en apparatuur. Bovendien renoveerde Eric de gebouwen voor verwerking en opslag van de wijn, waarbij de laatste is voorzien van airconditioning voor het beste resultaat. Het werk was niet voor niets. De prachtige wijngaarden beslaan nu een gebied van 22 hectare, op kalkhoudende kleigrond rond de meanderende Lot.


Het aanbod van Chateau d’Arquiès bestaat uit verschillende wijnen: frisse Vin de Pays du Lot in rood en rosé. Daarnaast diverse jaargangen AOP Cahors samengesteld uit 80 % Malbec en 20 % Merlot. Opvallend bij deze wijnen is dat zij jong gedronken kunnen worden, maar toch ook aan kwaliteit winnen wanneer zij een aantal jaren worden bewaard. De 2012 is nu al perfect (bij ons op voorraad). Voor de liefhebbers van op eikenhout gerijpte wijn is een cuvée "Coupe d'Eclat" 100% Malbec verkrijgbaar, die minimaal 12 maanden in eikenhouten vaten heeft gerijpt.


De derde generatie (Celine) Montagne loopt zich inmiddels warm aan de zijlijn en is regelmatig te vinden op het chateau, vooral als ambassadeur, maar ook in de chai en de wijngaarden.


Chateau d'Arquies is lid van de 'Vigneron Indépendant'