La Grange Verte - Chateau de Chambert - Rogomme

Chateau de Chambert - Rogomme!


Chateau de Chambert Rogomme is gemaakt volgens een 300-jaar oud Chambert-recept uit de Quercy. De naam ‘Rogomme’ komt van een oude Franse term die gebruikt werd in de keuken en betekent ‘mengsel’. Waarschijnlijk een mengsel van druiven op het einde van de oogst. Dit is de wijn uit Cahors zoals het werd gedronken ten tijde van de Franse Revolutie! Deze wijn is bovendien de reden van de naam ‘zwarte wijn’ (vin noir) die gegeven wordt door de Engelsen aan wijnen uit de Cahors.

Het is een ideale wijn voor het begeleiden van desserts (ijs, appeltaart, etc. en zelfs chocolade!) of gekoeld als aperitief. Zijn kleur heeft de inktzwarte dichtheid van een dik fluwelen doek met mooie reflecties. Het aroma is intens met verrassende warme geuren van vlierbessen, zwarte bessen en blauwe druiven. Deze zoete nectar, met zijn mooie zuren en tannines, heeft een grote finesse. Het is een favoriet ingrediënt in de keuken van menige gastronomische chef-kok!

 

Het procedé

Tijdens de oogst, worden de oudste percelen Malbec druiven met de hand geplukt. De druiven worden gescheiden van hun stelen en daarna verwarmd gedurende enkele uren in een groot vat. Hierdoor krijgt de Rogomme haar typische kleur en smaak. Eenmaal afgekoeld, wordt aan het sap Marc (wijnalcohol) toegevoegd en overgeheveld naar eiken vaten voor minimaal twee jaar houtrijping.

 

Biodynamische teelt

De 2 hectare waar de Malbec groeit, wordt volgens biodynamisch regels bewerkt en bevindt zich op de hoogste terrassen van het gebied, met een bodem van klei en kalksteen en bovendien zeer steenachtig. De opbrengst is slechts 25 hl/ha.

 

Chambert Rogomme is leverbaar in 0,2 en 0,5 liter flessen. Het kleine flesje is een mooi maatje voor een ‘diner voor twee’ en erg leuk om cadeau te geven.


Fotografie: HLP images