La Grange Verte - Chateau de Monbazillac

Chateau de Monbazillac: Het origineel!


Een van de mooiste zoete dessertwijnen vinden we in Monbazillac, een A.O.C. binnen Bergerac. De top concurreert met de mooiste Sauternes en Barsac’s. Als enige in Nederland importeren wij de naamgever van deze prachtige wijn: Chateau de Monbazillac. De goudgele wijn is een perfecte begeleider van menig dessert en gerechten met Roquefort. Maar ook foie gras behoort tot het brede begeleidingsarsenaal van Chateau de Monbazillac.


Wij wisten de laatste kisten van jaargang 2010 uit Monbazillac te halen. Deze halve liters (0,5 liter in tegenstelling tot de halfjes van 0.375 liter) zijn uniek voor Nederland leverbaar. Een prachtig jaar met een prachtige balans tussen zoet en zuur met een niet te vergeten aroma van fruit zoals mandarijnen, ananas en een hint van honing en broodgist door de Pourriture Noble (edele rotting).


De wijn wordt gemaakt van de druiven Sémillon, Sauvignon Blanc en Muscadelle en ondergaat een houtrijping op barrique. Deze wijn is direct te drinken maar heeft een immens bewaarpotentieel van tientallen jaren. Ideaal om op te leggen als bijvoorbeeld een wijn uit een geboortejaar. En daarbij verbetert de wijn in kwaliteit.


Het kasteel

Chateau de Monbazillac is gelegen op een prachtige helling welke een fantastisch uitzicht biedt op de vallei van de Dordogne en de stad Bergerac. Maar het is al snel duidelijk dat het hier om wijn gaat.


Monbazillac kende in de 17e eeuw meer aanzien dan de hedendaagse Bordeaux en was in die tijd in Nederland zeer geliefd. Het kasteel is in 1960 in handen gekomen van de Cave de Monbazillac, de coöperatie van dertien samenwerkende wijnboeren.


Het bezoekerscentrum biedt de mogelijkheid om de wijn te proeven en te kopen van de 13 wijnboeren van de Cave. De wijn wordt mondjesmaat geëxporteerd naar Nederland en Chateau Monbazillac was in Nederland niet te krijgen. Het is daarom bijzonder dat La Grange Verte Wines deze bijzondere wijn nu wel voert.


Fotografie: HLP images