La Grange Verte - Chateau la Gineste - Cahors
Chateau La Gineste - Cahors


Dit chateau is prachtig gelegen in het dal van de Lot nabij Duravel. De 10 hectare werd door Gerard Dega in 2002 aangekocht en volledig geherstructureerd. Het wijngoed is gelegen op een uitzonderlijke bodem op het zogenaamde tweede terras van de Cahors. De wijnen van La Gineste zijn Biologisch dynamisch. Vanaf oogst 2014 krijgt Chateau La Gineste een officieel label 'Biologique’!


Deze wijngaard wordt zorgvuldig onderhouden met behulp van milieuvriendelijke methoden, volgens de organische regelgeving, met een constant streven naar kwaliteit en verfijning. Ook wordt er selectief geoogst en alleen de druiven die maximaal rijp kunnen worden blijven aan de wijnstok. De rest wordt weggeknipt, de zogenaamde ‘groene oogst’. Verder wordt er uitsluitend met de hand geoogst en geselecteerd.


Chateau la Gineste is lid van de 'Vigneron Indépendant'


Petits Secrets de la Gineste - AOC Cahors - 2008


Deze wijn is een assemblage van 20% wijn welke is gerijpt gedurende 18 maanden in eikenhouten vaten en 80% wijn welke is opgevoed in betonnen vaten. De samenstelling is 78% Malbec en 22% Merlot.

De kleur is robijnrood met paarse hints. De geur doet denken aan rood fruit, met een touché van bramen en vanille.  De aanhef is fris met rijp fruit; mooie zachte zuren. Het hout is perfect ingepakt in de fruittonen en is een ondersteuning en nergens dominant. Een fruitige en gestructureerde wijn, waarbij het hout ondersteunend is en zorgt voor zachtheid en concentratie.


Waarbij:

De Petits Secrets is een wijn die als aperitief kan worden gedronken met lekkere hapjes, zoals charcuterie. Ook bij gevogelte en de lokale specialiteit: eend. Salades en pastagerechten gaan ook uitstekend samen met deze wijn.
Secrets de La Gineste - AOC Cahors - 2011


Deze wijn is gemaakt van 100% Malbec en gerijpt op eikenhout gedurende 18 maanden. Waarvan een derde nieuwe vaten.

Het is een stevige wijn met diepte en textuur en een intense en uitgesproken robijnrode kleur. Een mooie neus met tonen van koffie en kruiden. Dit komt ook terug in de smaak, evenals het donkere fruit en vanille tonen. Het is een elegante wijn, die onmiddellijk kan worden gedronken, maar kan nog een paar jaar rijpen.


Waarbij:

Vanzelfsprekend een ‘eet wijn’ bij rood vlees en vooral bij stoofvlees. Ook kan deze wijn gekruide gerechten prima aan. En de wijn misstaat niet bij een kaastableau met mooie roodbacterie kazen, zoals Boeren Goudse.
Grand Secret de la Gineste - AOC Cahors - 2011


De mooiste wijn van de oudste wijnstokken (100% Malbec) van La Gineste. Een lage opbrengst en een sterke concentratie, door de lange rijping op een milde temperatuur. Daarna wordt de wijn 24 maanden opgelegd op 100% nieuw eiken vaten! De wijn is een alliantie van fruit en gegrilde aroma's met een zeer lange finale op de tong.

Diepe kleuren, robijnrood met zwarte tonen. De neus is intens met donker fruit en hints van bramen, zwarte bessen; complex met een snuif vanille. De smaak is het vervolg. Intense aroma's, subtiele houttonen, mokka en een toast van vanille. Elegante tannine. Een wijn die kracht en finesse combineert.


Waarbij:

De wijn is nu al een perfecte begeleider van diverse (hoofd)gerechten zoals gegrild vlees, wildgerechten en kaastafels met heerlijk pittige kazen. Vanzelfsprekend kan deze wijn nog heel lang mee en wint nog in smaak en complexiteit gedurende de jaren.
La Rosée de La Gineste - IGP Côtes du Lot - 2014


De droge rosé wordt gemaakt van 80% Merlot en 20% Malbec. Met ingang van oogst 2014 is deze rosé een gecertificeerde biologische wijn en voorzien van de ‘Green Leaf’

De kleur heeft mooie diepe rosé tonen met een rode hint. Een neus van frisse vruchtjes. De smaak is uitgebalanceerd en fris fruitig, gelaagd, met een stevige statuur met bramen en kersen; een lekker bittertje in de afdronk!


Waarbij:

Ideaal voor een BBQ en kruidige gerechten. Maar lekker gekoeld ook ideaal als aperitief en als terraswijn. Verveelt niet door de strak droge structuur.


Fotografie: HLP images