Domaine de Larzac / Chateau  Larzac - Pays d'Oc - A.O.P. Languedoc - A.O.P. Pézenas


De wijngaarden van Chateau/Domaine de Larzac (62 ha) zijn voornamelijk te vinden in de vallei van de rivier 'Peyne', die zijn bron in heeft in 'La Montagne Noire' (Haute-Garonne) in Clermont l'Hérault. Het is een zijrivier van de Hérault. De wijngaarden zijn gelegen in de gemeenten Roujan en Caux.


De bodem bestaat uit klei en kalksteen. Op de rechteroever van de Peyne vinden we kleiïge bodem die gunstig is voor druivensoorten zoals Chardonnay, Muscat Petits Grains, Cabernet Sauvignon, etc. (Pays d'Oc)


De A.O.P. Languedoc staat druivenrassen toe zoals Syrah, Grenache, Mourvèdre en Roussanne, zijn aan de linkeroever van de Peyne te vinden en wel op het eerste terras. De druiven voor A.O.P. Pézenas groeien aan dezelfde kant, maar hoger en wel op het tweede terras, dat bovendien aanzienlijk steenachtiger is. De wijnen met druivenrassen zoals Sauvignon Blanc en Marselan, vallen onder Vin de Pays d'Oc.


Domaine/Chateau (de) Larzac is lid van de 'Vigneron Indépendant'
La Grange Verte - Chateau Larzac - LanguedocDomaine de Larzac

Pays d'Oc 2014

Roussanne - Sauvignon Blanc

Domaine de Larzac

Pays d'Oc 2013

Syrah - Marselan

Chateau Larzac

A.O.P. Languedoc 2011

Grenache - Mourvédre - 00Syrah

Chateau Larzac

A.O.P. Pézenas 2010

Grenache - Mourvèdre - SyrahOnze proefnotities:     

Diep paars van kleur met een neus van aardbeien, zwarte bessen en zelfs drop.


Een volle, ronde smaak met verse zwarte bessen, zoethout en specerijen. Een stevige wijn zonder een splinter hout! Door fruit gedreven. De lokale Marselan geeft een bijzondere toets aan deze wijn. Een perfecte balans.


De wijn heeft een bijzonder karakter en is heerlijk bij rood vlees en rijpe kazen en bestand tegen 'stevige' receptuur!

Onze Proefnotieties:

De neus is licht en elegant, tonen van bloemen, fruit en een lichte toets van witte chocolade. De smaak is fris met citrus tonen, maar heeft ook mooie ronde tonen van peer, pruim en vooral heel sappig. Elk slokje doet je verlangen naar meer.


De combinatie van deze druiven is heel bijzonder en lekker. Prima te drinken op het terras of als aperitief, maar ook diverse voorgerechten en zeker lichte amuses, zullen in deze wijn een mooi platform vinden.


Niet voor niets staat deze wijn in de Guide Hachette 2015

Onze proefnotities:

De kleur is intens rood, bijna ondoorzichtig. De neus telt complexe geuren waarin aroma's van bramen en viooltjes naar voren komen.


De smaak is  stevig, rijk en complex. Zachte tannines, veel fruit en een  lange afdronk met zoet fruit, naast een duidelijke toast.


Niet verwonderllijk dat deze wijn uitstekend past bij gegrild rood vlees, wild en oude kazen.


Let op! Niet te warm serveren, dan wordt deze wijn al snel 'lomp'. Serveren tussen de 16 en 18° C.

Onze proefnotities:

Kracht en finesse, dat is in twee woorden samengevat wat deze wijn is.


De kleur is een helder en mooi donkerrood. De neus wordt gekenmerkt door aroma's van donker fruit, kersen, maar ook pruimen, tabak, karamel en gezouten boter.


De wijn is mondvullend en heeft smaken als gekookt fruit, hints van vanille en caramel. Tannines zijn fluweelzacht en bieden een mooie noem het zoetheid, met een lange afdronk.


Een stevig glas wijn en ideaal voor een stevige maaltijd, zoals gegrilld vlees.