Domaine de Ferrant - A.O.P. Côtes de Duras


De Côtes de Duras is gelegen tussen Bordeaux en Bergerac. Het draagt kenmerken van beide, zeker als het om de druivenrassen gaat. Het A.O.P. is toegekend in 1937 en daarmee een van de oudste herkomstbenamingen in Frankrijk. Domaine de Ferrant, dat uitzicht biedt op de Dropt (een zijrivier van de Garonne), beslaat 27 hectare, 13 hiervan is beplant met wijnstokken en de rest met pruimenbomen. De wijngaarden van Domaine de Ferrant zijn opgebouwd uit lei en kalksteen en van Boulbenes (leem en klei). De wijngaarden bestaan uit 1/3 witte druiven en 2/3 rode druiven. Deze druivenranken zijn verdeeld in oude- en jonge wijnstokken.


Het druivenmateriaal bestaat uit 65% Cabernet Sauvignon en 35% Semillon. Voor rood is dit 53% Merlot, 25% Cabernet Franc, 12% Cabernet Sauvignon en 10% Malbec. De wijnkelder is voorzien van de meest moderne apparatuur, terwijl het onderhoud van de wijngaard nog met de hand wordt uitgevoerd. Ploegen en onkruid verwijderen gebeurt letterlijk met paardenkrachten. Het paard heet overigens 'Ben Hur'.

Het druivenmateriaal heeft zo de hoogste kwaliteit. Gecombineerd met de minutieuze controle over het wijnmaakproces, resulteert dit in een zeer hoge kwaliteit wijn, die de concurrentie uit bijvoorbeeld de Bordeaux, verplettert!


Domaine de Ferrant is lid van de 'Vigneron Indépendant'La Grange Verte - Domaine de Ferrant - Côtes de DurasDomaine de Ferrant - A.O.P. Côtes de Duras

Cuvée Blanc 2012 'Perle Blanche'


De 'Witte Parel' van Domaine de Ferrant. Slechts een paar vaten worden jaarlijks geselecteerd voor de creatie van deze uitzonderlijke wijn een zogenaamde "micro-cuvée". 10 tot 12 maanden wordt deze wijn in eiken vaten opgevoed. De wijn wordt gemaakt van 50% Semillon en 50% Sauvignon Blanc.


De neus heeft tonen van hout (vanille tonen), geroosterde hazelnoten en mokka. Nadat er wat lucht is toegevoegd door te walsen, verschijnen er ook geuren van kreupelhout en menthol. In de mond is deze wijn soepel, met toets van bosrijke aroma's, met een mooi evenwicht en verfijnde zuurgraad die de frisse aroma's ondersteunt. Kortom, complex en zeer interessant!


Domaine de Ferrant - A.O.P. Côtes de Duras

'Tradition' Blanc 2013


Puur fruit uit 60%Semillon en 40% Sauvignon Blanc. Tradition staat vaak voor de 'basis' wijn, maar als dit basis is….. geweldig. De beide druiven worden afzonderlijk opgevoed en vervolgens samengevoegd in de juiste verhoudingen. Het is een breed inzetbare wijn met fruitige tonen. Ook krijgt deze Tradition een beetje hout mee.


In de geur wit fruit, peer, appel, pure frisheid. In de mond is de wijn openhartig, Met mooie fruittonen en iets van hout, wat goed is geïntegreerd. De wijn heeft zelfs iets van geroosterde noten.


Domaine de Ferrant - A.O.P. Côtes de Duras

Rosé 2014


Deze rosé is gemaakt van een assemblage van Malbec en Merlot. De rosé heeft een bleek roze kleur en een geur van vers fruit met vooral aardbeien, granaatappel en grapefruit.


De smaak is heerlijk droog met een heerlijk bittertje die verwijst naar de grapefruit. Kortom, een prachtig glas rosé, smullen voor liefhebbers en een verademing voor diegene die niet zo gek zijn op rosé.


Fotografie: HLP images


Wijnmaker Denis Vuillien en Vanessa Martinez

Chateau de Duras