La Grange Verte - Domaine Valéry Renaudat - Loire

Domaine Valéry Renaudat


Valéry Renaudat: “Ik heb mijn professionele ervaring opgedaan in de Verenigde Staten, om terug te keren met de opgedane kennis en daarmee aan het werk te gaan in de Bordeaux en de Bourgogne. In 1999 vestigde ik mij op een wijngaard van 2,5 hectare, verdeeld over twee appellations: A.O.P. Reuilly en A.O.P. Quincy. Vandaag run ik met mijn team een wijngaard van .18 hectare beplant met Sauvignon Blanc, Pinot Noir en Pinot Gris. Duurzame landbouw is een van onze prioriteiten, evenals het respect voor het land.” De grootvader van Valéry was ooit de grondlegger voor de Pinot Noir in A.O.P. Reuilly.

 

De wijnen uit Reuilly worden gerekend tot de (oostelijke) Loirewijnen, Hoewel deze rivier op zeventig kilometer verwijderd ligt van het plaatsje Reuilly. Het wijngebied Reuilly ligt voor het grootste gedeelte aan linkeroever van de rivier de Arnon, die verderop in de Cher uitkomt en vervolgens bij Tours opgaat in de Loire. De appellation Reuilly is klein en helaas te onbekend, maar bestaat intussen al wel 70 jaar. Dat wil zeggen voor de witte Reuilly, gemaakt uit sauvignon blanc. De rode en rosé (gris) wijnen kregen deze erkenning pas in 1961. 

Jancis Robinson zegt hierover: “De wijnen van Reuilly worden met meer aantrekkelijk vakmanschap gemaakt dan in Sancerre en Pouily-Fumé.” En daar zijn wij het helemaal mee eens.

Wit: ‘Les Lignis’


A.O.P. Reuilly Sur Lie is gemaakt van Sauvignon Blanc, de Loire druif bij uitstek. De kleur is helder met groene tonen. De neus biedt tropisch fruit met hints van mint en groene paprika. De smaak kent een prachtige balans tussen (tropisch) fruit en frisheid, met een ongekende verfijning. Deze wijn is een prima begeleider van zeevruchten, vis en natuurlijk een geitenkaas voorgerecht. De serveertemperatuur: 8-10 °

 

Gris: ‘Les Lignis’


A.O.P. Reuilly Pinot Gris Sur Lie. Dit is een bijzondere wijn. Niet wit en ook geen rosé, maar zoals Valéry het noemt: Gris. Deze wijn komt dan ook van de Pinot Gris. Doordat de wijn lang contact heeft met de licht rose schil van de Pinot Gris (Sur Lie), krijgt de wijn hiervan een toets mee en heeft een kleur die lijkt op een uienschil; heel licht rose. De neus is heeft iets van abrikoos en de wijn heeft een delicate smaak. Een ideaal aperitief, maar ook geschikt voor exotische gerechten. De serveertemperatuur is 11 °. Niet te koud dus.