Hattingley Valley is een jong wijnhuis gelegen tussen Medstead en Wield (Hampshire). De wijngaarden zijn in het voorjaar van 2008 aangeplant. De krijtachtige bodem is vergelijkbaar met de terroir van de Champagne-streek! De wijngaard is 7,3 hectare groot en op het zuiden gericht. De 22.000 wijnstokken bevatten de belangrijkste traditionele druivenrassen voor het maken van mousserende wijn: Chardonnay, Pinot Meunier en Pinot Noir. Bovendien is de wijngaard een integraal onderdeel van een natuurgebied met een uniek microklimaat.


In Engeland en Wales zijn er ongeveer 400 wijngaarden, waarvan slechts 10% van de opbrengst is bestemd voor mousserende wijn. Hoewel op wereldschaal heel klein, hoort Hattingley Valley momenteel bij de top 20 van Britse wijnbouwers en levert uitsluitend mousserende wijn! Onder het toeziend oog van ‘Vineyard Manager’ Jim Bowerman worden de wijnstokken gekoesterd gedurende het oogstjaar. Door onder meer de milieuvriendelijke aanpak van de wijnbouw resulteert dit in een optimale rijpheid en hoge kwaliteit van het fruit.


Dan is het de beurt aan ‘Winemaker’ Emma Rice - Winemaker of the Year 2014! - die het mooie fruit gebruikt voor het maken van een bijzondere mousserende wijn, geheel volgens de traditionele methode met hervergisting op fles. Niet verwonderlijk dat het resultaat verbluffende kenmerken heeft. Met haar team maakt zij een van de beste mousserende wijnen van Engeland, die de concurrentie met mousserende wijnen van het vastee land ruimschoots aankan.


Lees ook wat Prowein hierover zegt


De wijnen:

Hattingley Valley kent een drietal mousserende wijnen:


De Classic Cuvée is gemaakt van Chardonnay (71%), Pinot Noir (20%) en Pinot Meunier (9%).


De Rosé is gemaakt van Pinot Meunier (40%),


Pinot Noir (30%) en Pinot Noir Précoce (30%).


De Kings Cuvée is een gelimiteerde mousserende wijn. De druiven voor deze wijn zijn zowel vergist als gerijpt op eikenhouten vaten uit de Bourgogne. Daarna ondergaat deze wijn nog 24 maanden rijping op fles.


Vanzelfsprekend ontmoetten wij hen eerst op de London Wine Fair 2014 (en later op Prowein 2015). Een kleine stand met een aantal Engelse wijnboeren. Hun product viel direct op. Wat een bijzondere smaak heeft deze mousserende wijn. Een zeer hoge kwaliteit voor een alleszins redelijke prijs.


Proefnoties Perswijn:

De Classic Cuvée hadden wij ingestuurd voor het Perswijn Wijnconcour Najaar & Winter 2014. De jury zei het volgende:


Niet strakdroog, golden delicious, rond en zacht, verleidelijk, wat honing, perzik en peer, heel zachte mousse, elegant, verleidelijk

Twee maal verleidelijk stond in het juryrapport te lezen...La Grange Verte - Hattingley Valley - Hampshire

Emma Rice, René van der Keuken en Simon Robinson tijdens onze ontmoeting op ProWein 2015