La Grange Verte - Le Ciache - Sicilia I.G.T.

Le Ciache - Sicilië


In het westen van Sicilë - rondom Salemi - bevinden zich de wijngaarden voor de witte wijn van Le Ciache. Hier worden typisch Siciliaanse druiven verbouwd zoals de Grillo en de Insolia. De Nero d'Avola komt uit een ander district en wel uit het Centraal gelegen Caltanissetta, waar het warmer is en ideaal voor de rijping van deze druif. Verder maakt Le Ciache ook de bekende Moscato vino Liquoroso. Binnenkort kunnen wij de Grillo en de Nero d'Avola uit voorraad leveren, omdat dit twee fantastische wijnen voor een mooie prijs zijn.


Le Ciache - Grillo - Sicilia IGT

De wijngaarden liggen 300 meter boven de zeespiegel en kent milde en regenachtige winters, een droog en winderig voorjaar en zomers met een uiteenlopende temperatuur. Belangrijk, nooit echt te warm. Ideaal voor witte druiven en de frisheid in de wijn. De druiven worden voorzichtig geperst en gefermenteerd bij een lage temperatuur (16-17 graden) en voor een maximale smaakextractie blijft het sap ruim 15 dagen in contact met de schillen en dus ook het gist. Verder rijpt de wijn wederom bij een lage temperatuur, waardoor de frisheid spraakmakend is een smaaksensatie!


De kleur is stro-achtig, de neus is een ware sensatie met tonen van bloemen, ananas en goudreinetten. De smaak is fris met ook weer tonen van rijp fruit. Heel goed als aperitief te drinken en bij hapjes met vis, groenten en verse kazen.


Le Ciache - Nero d'Avola - Sicilia IGT

De wijngaard ligt tot 350 meter boven de zeespiegel en heeft een relatief lage opbrengst voor wijngaarden uit deze regio. Slechts 30 HL per hectare. Het Mediterrane klimaat zorgt voor een intense rijping voor geconcentreerd fruit. Het sap ondergaat een traditionele fermentatie van 6 tot 8 dagen en in het voorjaar vindt er ook een malolactische gisting plaats, waardoor de harde zuren worden omgezet in zachtere exemplaren.


De kleur is intens en robijnrood. In de neus pruimen en kersen en hints van tabak. De smaakt is evenwichtig met mooie zuren en aangename, niet adstringerende tannines waarbij het fruit de boventoon voert. En dan ook weer diek die prachtige hint van tabak. De wijn is prima te serveren bij rood vlees, wild en rijpe kazen.


Fotografie: HLP images