Le Hauts de Bonaguil - Vin Naturels


Dit is een onverwachte ontmoeting. Op zoek naar Caves de Ardailloux, kwamen we bij Les Hauts de Bonaguil terecht, de erfopvolger. Naar bleek, was de eigenaar van dit domein een paar jaar geleden overleden. De nieuwe eigenaren hebben het domein een nieuwe naam gegeven: 'Les Hauts de Bonaguil'. "Onze stijl is totaal anders dan voorheen," vertelt Stéphane Deligny, die samen met Hélène Bassa, de nieuwe eigenaren zijn. "We maken nu een natuurlijke wijn zonder toevoeging van wat dan ook; ook geen sulfiet! Ook andere hulpstoffen zijn bij Hauts de Bonaguil taboe." Het arsenaal druiven is atypisch voor de Cahors: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Gamay en Merlot. Alleen de laatste druif is er een die in de Cahors meer voorkomt.


"Ik ben geen wijnmaker maar een architect," vervolgt Stéphane. "Ook de wijn benader ik vanuit dit perspectief. Ik ga niet aan het werk met een bepaalde bedoeling en het resultaat al voor ogen, wat in de wijnbouw vrij normaal is. Nee, ik ga wat dat betreft net als met mijn ontwerpen, organisch te werk: het ontstaat. Bovendien ben ik wars van regels die bijvoorbeeld een AOP of Vin de Pays oplegt. Mijn wijnen zijn zonder uitzondering 'Vin de France'. De laagste kwalificatie van wijn uit Frankrijk." En dat is ook de crux bij dit wijngoed. De wijn ruikt en smaakt totaal anders. Een eigen smaak en een eigen identiteit die nergens mee te vergelijken is.


Zijn wijnen zijn opgevoed in roestvrijstaal en barrique. Stéphane vertelt ook hoe hij zijn wijnen preserveert zonder gebruik van sulfiet: "Reinheid! Alles reinigen, niets aan het toeval overlaten. Alles wordt, voordat er wijn in of doorheen gaat, gereinigd met stoom. Ook de flessen, die doorgaans door de wijnproducenten 'zomaar' worden gebruikt zonder reiniging, worden bij ons eerst met heet water schoon gemaakt. Alles ter voorkoming van verontreiniging die de wijn kan laten bederven op fles. ik garandeer je, ook laat je mijn flessen lang in een warme omgeving staan, er geen hervergisting of bederving zal optreden, noch het teruglopen in smaak van de wijn!"


Stéphane vertelt ook dat zijn wijnen niet worden gefilterd. Uitsluitend door overhevelen worden de wijnen geklaard. Het kan dus voorkomen dat wijnen - die niet zo lang geleden gebotteld zijn - nog enige troebelheid vertonen. dit slaat op den duur neer en zal worden opgenomen in de wijnsteenkristallen die bezinken.


Kortom, geef de natuur alle kans, help het een beetje om te ontplooien en je krijgt een heel bijzondere wijn van bekende druivenrassen met een totaal andere smaak en beleving. Puur druif en terroir!


Wij hebben al zijn wijnen geproefd en gaan deze wijnen importeren. Voor onze Voorjaarsproeverij hebben we in ieder geval een fles gereserveerd!


Fotografie: HLP images

La Grange Verte - Les Hauts de BonaguilStéphane Deligny

Chateau Bonaguil