La Grange Verte - Weingut Apfelbacher - FrankenWeingut Apfelbacher is weer zo'n vondst. Wijn uit Franken, een zeer populaire streek met heel veel kleine wijnbedrijven. In Nederland vooral bekend van de bocksbeutel, maar kwaliteit komt hier zeker vandaan! De wijngaarden zijn geconcentreerd rondom Würzburg en te vinden langs de rivier de Main.

De wijndruiven zijn hier Müller-Thurgau, Silvaner, Bacchus, Riesling, Scheurebe en Kerner, als het om wit gaat. Rode wijnen spelen in Franken een steeds belangrijkere rol en dan zien we druivenrassen als Spätburgunder, Acolon, Domina, Dornfelder, Potugieser en Regent.

Op dit moment hebben we de keus gemaakt welke wijnen op de proeftafel komen. Het gaat om hun Blanc, gemaakt van Cabernet Blanc. Ook hun Spätburgunder is opgenomen in ons assortiment.

Wat wit verder betreft, staan een Scheurebe en hun Altfränkischer Satz gemaakt van Silvaner, Traminer en Riesling op de lijst.

Fotografie: Weingut Apfelbacher

Flessen: HLP images

Blanc, Trocken 2016

Cabernet Blanc


De Blanc is in alle opzichten bijzonder. Ten eerste de druif de Cabernet Blanc, maar vooral door de smaak. Het is een krachtige, aromatische wijn met tonen van kruisbessen, paprika en veel kruidige hints.


De wijn is op zich al een feestje om te drinken, maar past door zijn kracht en aroma's prima bij Aziatische maaltijden.

Scheurebe, Trocken 2017

Scheurebe


Deze druif zien we gelukkig steeds vaker. Een inheems ras die een mooi bouquet heeft van citrusvruchten met hints van grapefruit. Een mooi samenspel van zuren en aroma's.


Een prima aperitief, maar kan uitstekend gevogelte en vis begeleiden, zelfs als deze pittig zijn.


Altfränkischer Satz, Trocken 2016

Silvaner, Traminer en Riesling


Eén van de toppers van Apfelbacher, die op een bijzondere wijze wordt gemaakt. De druivenrassen staan op deze historische wijngaarden door elkaar heen. Dit heet in Franken 'Alter Satz' (Oude Zetting). Vroeger was dit normaal, maar door de verregaande mechanisatie en monoculturen bijna verdwenen. Het is een arbeidsintensieve methode, omdat bovendien de stokken dicht bij elkaar staan 'Doppelstock' genoemd, kan er niets mechanisch worden bewerkt noch –geoogst, alles is handwerk. Bovendien zijn het stuk voor stuk stokken van oude rassen, die zo hun gevoeligheden en risico's kennen. Deze wijn is bekroond met een gouden medaille.


De wijn heeft een houtrijping ondergaan in zogenaamde 'Doppelstück' eikenhouten vaten. Deze complexe aromatische houtgerijpte wijn kent vele gastronomische mogelijkheden. Is al een belevenis om solo te worden gedronken, maar kan veel gerechten – ook pittige – goed begeleiden. Ga het avontuur aan met deze Alter Satz.Dettelbacher Berg-Rondell, Trocken 2016

Spätburgunder


Een van de mooiste rode wijnen van het huis Apfelbacher. Een houtgerijpte versie van de Spüatburgunder (Pinot Noir) die vele bourgondische varianten het nakijken geeft. Prachtige tonen van bramen en viooltjes, met een hint van vanille. De tanines zijn zijdezacht en de smaak kent een frisheid die is te vergelijken met citroenmelisse.


Kortom, een uiterst genietbare wijn die gerechten met gevogelte en gebraden vlees prima kan begeleiden. Ook uitstekend inzetbaar bij een kaastableau met gerijpte kazen.

Dit jaar kreeg de Blanc, Trocken 2016 een prestigieuze prijs. De PIWI Gold Weinpreis. PIWI staat voor Pilzwiederständsfähige Rebsorten, ofwel, druivenrassen die schimmelbestendig zijn. De Cabernet Blanc is een kruising van Cabernet Sauvignon met diverse andere druivensoorten die bestand zijn tegen schimmels.