La Grange Verte - WijnZin - Champagne duur?

Waarom is Champagne zo duur?


Vaak horen we, ja zelfs van de wijnhandel, dat Champagne 'duur' is….. Nou dat valt wel mee….. zeggen we dan steevast. Ten eerste onze Champagne is er niet één uit duizenden. Het is een echte terroir Champagne uit de Marne en wel het westelijke deel van Vallé de la Marne. Een typisch gebied voor de (pinot) meunier. Bovendien is het maken van Champagne een lange arbeidsintensieve weg!


Een verhaal van druif tot het ontkurken.


Elke soort en perceel apart

De druiven (Pinot Meunier, Pinot Noir en Chardonnay) worden van de diverse percelen apart verwerkt. Dit om te zorgen dat de kenmerken van de bodem bewaard blijven en niet op gaat in het grote geheel. Pas later wordt beslist hoe de samenstelling (assemblage) zal worden. Van elk perceel en druivenras wordt apart een zuivere, zeer droge basiswijn gemaakt met gisten die afkomstig zijn van het Instituut Enologique de Champagne. Ook de temperatuur is heel belangrijk en afhankelijk van welk perceel de druiven afkomen. De vergisting is dan ook helemaal druivenras- en terroir-gebonden.


Wel of geen malo

De wijnmaker maakt dan de keus om wel of geen malolactische gisting. Hij kan dus kiezen voor frisheid of voor meer structuur. Afhankelijk van druif, perceel en oogstjaar, zal dit telkens verschillen. Daarna heeft de wijnmaker nog allerlei mogelijkheden om de wijn romig of juist fris te maken (bâttonage). Een belangrijke factor is de tijdsduur die ligt tussen de vinificatie en voor het bottelen van de assemblage (langer of korter laten vergisten). Ons Champagnehuis (Gratiot & Cie) laat een aantal van haar stille wijnen eerst rijpen in houten vaten voor een maximale smaakextractie en een extra beetje pit.


Telkens weer keuzes!

Na het nemen van vele beslissingen en het maken van de stille wijn, moet de assemblage, de samenstelling van de diverse stille wijnen voor elke soort Champagne worden gemaakt. Welke verhoudingen tussen de druivenrassen én percelen van dat jaar én hoeveel er bij moet van voorgaande jaren, de zogenaamde 'vin de réserve', dit om de smaak van bijvoorbeeld de 'standaard' Brut elk jaar constant te houden. Bij een jaargang Champagne (millésime) wordt er geen réserve toegevoegd. Die bestaat uitsluitend uit wijn van één oogstjaar. Ons Champagnehuis heeft een aantal soorten die qua smaak totaal verschillen. De samenstelling en opvoeding is dan ook per Champagne-type totaal anders.


Gisting en rijping op fles

Hierna wordt de wijn gebotteld met een kroonkurk (voor topcuvés een echte kurk) voor de tweede gisting. Om dit te bereiken worden er gisten toegevoegd én suiker (liqueur de tirage). Immers alle suikers zijn vergist en voor de tweede gisting heb je suikers nodig. Ook hier weer een keuze voor hoeveel suiker (meestal zo'n 20 tot 24 g/l). Het koolzuurgas kan tijdens de gisting niet ontsnappen en de druk in de fles loopt tijdens de tweede gisting (periode sur lattes) op tot zo'n 5 tot 6 bar. Dit proces moet wettelijk minimaal 15 maanden duren voor Champagne, maar kan oplopen tot meer dan 10 jaar! Neem onze Champagne Gratiot & Cie. Désiré Gratiot 2008! Die heeft vele jaren 'sur lattes' doorgebracht.


Remuage

Remuage is het met de hand of met gyropalettes de fles draaien om te zorgen dat de dode gistcellen zich langzamerhand naar de (kroon)kurk gaan begeven. Niemand wil dode gistcellen in zijn of haar glas. Vroeger was dit uitsluitend handwerk en werd gedaan met de bekende pupitres (het houten Champangerek) waar de flessen min of meer op z'n kop in stonden. Tegenwoordig gaat dit bij de basischampagnes machinaal. Maar de topchampagnes worden nog steeds met de hand gedraaid.


Dégorgement en dosage met liqueur d'expedition

De dode gistcellen kunnen worden verwijderd door de flessenhals te bevriezen (met vloeibare stikstof) en de kroonkurk er af te halen. Door de druk in de fles schiet de bevroren prop er uit (dégorgement). Hierbij gaat er ook wat Champagne verloren en dit volume moet worden aangevuld. Dat wordt gedaan met een likeur (liqueur d'expedition), waarvan het recept ook weer per champagnehuis én Champgne-type anders is. Dit bestaat veelal uit rietsuiker dat is opgelost in oude réserve-wijnen. Dit noemen we de dosage en die bepaalt of het een Champagne Brut (droog), Champagne Demi-sec (licht zoet) of Champagne Doux (zoet) wordt. Bij onze Brut Nature wordt er geen dosage toegevoegd, maar wordt het volume aangevuld met dezelfde Champagne.


Zelfs het etiket is speciaal

Na het  dégorgement wordt de definitieve champagnekurk op de fles geplaatst met het bekende korfje eromheen (muselet) om ervoor te zorgen dat de kruk ook op zijn plaats blijft. De fles wordt daarna voorzien van een etiket. Ook het etiket is van bijzondere makelij. Het moet namelijk een tijd in een Champange-koeler met water en ijs kunnen doorbrengen, zonder dat het etiket losweekt of wordt beschadigd.


Wie nu nog zegt dat Champange (te) duur is……..


Voor meer informatie over ons Champagnehuis, KLIK hier.


Voor meer inforatie over het terroir KLIK hier