La Grange Verte - WijnZin - Champagne steeds leuker!

Champagne steeds leuker en interessanter!


We kennen allemaal de bekende merken Champagnes. Ze timmeren het grootste deel van de markt dicht. Vanaf hun welhaast lastig drinkbare standaard brut's, tot aan hun vaak veel te dure reservés en millésimés. Toch ontstaat er een nieuwe trend bij wijnliefhebbers, die steeds vaker op zoek zijn naar een bepaald terroir en een meer typische Champagne met een onderscheidende stijl.


Gelukkig krijgen hierdoor kleine Champagneproducenten de kans om zich te presenteren met hun prachtige producten, voor vaak een zeer interessante prijs. Immers, zij hoeven zich niet met peperdure campagnes en advertenties te presenteren om toch maar niets te missen van de markt. Ook hoeven zij niet zo nodig de flessen – en de daarbij behorende sommen sponsorgeld – te leveren voor de Formule 1, om maar iets te noemen. Ook ontbreken de enorme paleizen die bijvoorbeeld de grote Champagnes blijkbaar moeten bewonen. Al die kosten moeten worden verdiend met de verkoop van hun Champagne. De kleine producenten kunnen zich ondertussen toeleggen op de productie van iets moois!


Meer produceren

Er komt nog iets bij. De vraag naar Champagnes wordt steeds groter. De grote merken moeten daardoor steeds meer hectares bijkopen; heel dure hectares, waarvan de prijs kan oplopen tot 1,5 miljoen euro per hectare. Terwijl de kleine producten voldoende meters hebben en al vele generaties lang, om hun klanten te voorzien van de mooiste Champagnes. Ook leveren juist deze kleine producenten hun overcapaciteit aan druiven aan de grote Champagnehuizen, die dit juist gebruiken voor hun toppers. Volgt u het nog?


Champagne Gratiot & Cie.

Ons Champagnehuis mag zich dan ook verheugen in een sterk toenemende aandacht. Zij maken sinds mensenheugenis een serie prachtige Champagnes die stuk voor stuk behoren tot diegenen die het terroir vertalen in een prachtige smaak, mousse en lengte. Hun vinivicatieproces is dusdanig ontwikkeld dat elke druivensoort van elke stukje akker op de juiste manier wordt behandeld, zodat het terroir van deze combinatie maximaal wordt benadrukt en terug te vinden is in de Champagne. Niet zelden worden – ook bij de eenvoudigste Champagne uit de reeks – houten vaten ingezet voor de juiste smaakextractie. Kortom, een Champagne die de middelmaat ver overstijgt.


Geduld een schone zaak

Belangrijk hierbij is ook, dat de Champagne de juiste tijd krijgt om op fles te gisten. Vaak is dit bij de grote merken veel te kort en wordt de Champagne te snel afgewerkt en op de markt gezet. Immers, het verkoopt toch wel. Sommige processen hebben nu eenmaal hun tijd nodig en kunnen niet worden versneld. Breek je de hergisting op fles te vroeg af, dan zal je dat betalen in een niet goede smaak met te weinig diepgang. Complexiteit kost nu eenmaal tijd, veel tijd. Geduld is dus ook hier een schone zaak.


Alle tijd

Champagne Gratiot & Cie. Neemt deze tijd en zorgt dat elke Champagne die op de markt komt maximaal presteert op smaak en mousse. Dat doen ze door de wijn langer te laten rijpen in de kelders om er zo het beste uit te halen. Niet voor niets is de aandacht voor ons Champagnehuis wereldwijd enorm toegenomen. En als het er op aankomt, hebben zij voldoende druivenmateriaal om de toenemende vraag in de toekomst te kunnen pareren, mét behoud van de typiciteit van hun Champagne!Kijk voor verdere informatie op deze link