La Grange Verte - WijnOnZin - Wartaal in folders

Onlangs viel er een folder in de bus van een landelijke slijterijketen. Een die vooral bekend is van zijn bieren en gedistilleerd. Voor wijn is het bij deze keten minder gesteld. Het zijn wijnen uit de populaire prijsklasse en -wijnlanden. Nieuwsgierig als altijd lazen wij de folder en rolde van de ene in de andere verbazing:


Green Wines

Nieuw wijnhuis, zo heette het. Een wijnhuis dat in een vogelreservaat is gevestigd. Leuk zou je denken, daar moeten ze wel goed opletten wat ze doen. Dat klopt. Citaat: 'Vanwege de de duurzame verticutering worden de wijnen gecertificeerd als Green Wines'....... Even Googelen (voor de zekerheid, je weet maar nooit of wij er naast zitten) leert dat verticuteren toch echt met gras te maken heeft en niets met druiven of de begroeiing van de wijngaard: het weghalen van de viltlaag die in het gazon groeit, heet het officieel. Dus dat is alvast onzin.


Dan het certificaat Green Wines.... Een poosje op internet rondneuzen leert dat dit certificaat niet bestaat. Alleen in Californië komt een certificaat voor met het woord Green er in. In Europa is het gewoon de EU Organic met het groene blad. Dus maar eens even kijken bij de producent zelf wat die te vertellen heeft over zijn groene wijnen. Het huis is al snel gevonden, want het blijkt een megagrote wijncompagnie te zijn met wijn uit vele districten in Spanje. Bovendien produceren zij trendy sapjes in allerlei kleuren, ja, ook in groen! Maar die was weer niet gecertificeerd… Even doorzoeken in hun zeer uitgebreide E-shop blijkt dat ze met de bedoelde wijn weldegelijk in een natuurgebied zitten dat veel bezocht wordt door vogels. Bovendien moeten zij met de wijnbouw hier rekening mee houden. Ze houden er ecologische praktijken op na en werken duurzaam en natuurvriendelijk. Over het certificaat Green Wines geen woord. Ook binnen hun website gezocht: geen hit. Dus landelijke slijterijketen, lees eerst even de website van je leverancier, dan kom je al een stuk verder dan de onzin die je nu uitkraamt.


Was dit het?

Nee, helaas. Dit was het eerste wat opviel. We gaan verder. Een ander blijkbaar ook nieuw wijnhuis uit Bergerac. Over de rosé weet de schrijver van het foldertje te melden, dat de rosé een donkere kleur heeft omdat ze de schil 2 dagen bij het sap houden, voordat de wijn wordt gefermenteerd.... Wij kunnen je vertellen, dat op het moment je de druiven in de gistkuip doet het direct gaat gisten ofwel fermenteren en dat tijdens dit proces de kleur uit het schilletje van de rode druif wordt geweekt. Hoe langer, hoe donkerder de rosé wordt. Maar fermenteren doet het de hele tijd tijdens dat de schillen er bij zitten en ook daarna.

Een andere wijn van dit wijnhuis is een witte, waar volgens de copywriter van het reclamefoldertje wordt de sémillon druif toegevoegd en dat dít deze wijn erg geliefd maakt. Tja, de sémillon zo Bergerac als het maar zijn kan en komt werkelijk in alle witte Bergerac wijn voor, zowel droog als in hun bekende zoete varianten. Helaas is Bergerac niet zo geliefd. Het zijn vaak half zoete wijnen, die in Nederland weinig aftrek vinden. Alleen tussen de sec-varianten vind je nog wel eens pareltjes. Deze vast niet.


Sauvignon blanc lekker bij ananas

We gaan nog even door. Een sauvignon blanc uit Urugay. 'Lekker bij kipspiesjes met ananas'.... Eerlijk gezegd, hebben we hem niet geproefd, maar of een sauvignon stand houdt met ananas in het menu, dat lijkt ons toch wel een grote stap voor deze wijn.


Nog eentje dan. Een Chileens wijnhuis, waarbij een verhaaltje wordt verteld over Emilio Bouchon die in 1892 in Chili arriveerde. Toepasselijke naam. Is hij ook de uitvinder van de kurk? Even zoeken in diverse Wikipedia's over de wereld leverde geen Emilio Bouchon op. Alleen in het verhaal van de grootslijter is deze naam te vinden en op een enkele website die iets vertelt over deze of een andere wijn van dit huis. Is Emilio een verzonnen persoon? De Willem Tell van de Chileense wijnbouw? Wij zijn benieuwd. We het weet mag het zeggen.


Verder wordt verteld dat dit wijnhuis tot meest prijswinnend wijnhuis van Chili behoort. En dat het huis Casa Amada heet en in de folder in het Engels wordt vertaald in Beloved Home. Mag het ook in het Nederlands? Geliefd Huis. Klinkt net zo mooi en als je toch vertaalt...


Zo zie je maar dat drie paginaatjes wijnfolderdtje al aardig wat stof kan doen opwaaien. Lang leve de reclamebureaus en hun copywriters.