La Grange Verte - WijnOnZin - Wijnprofielen

De Onzin van de wijnprofielen


Steeds vaker tref je in de wijnhandel en supermarkt diverse schappen aan met smaakprofielen, met termen als fris, soepel, krachtig, stevig en ga zo maar door. Een Nederlandse slijterijketen maakt het helemaal bont en geeft er welluidende namen aan, die we liever niet vermelden..... zo ver gezocht! Maar het wordt nog erger. Je kunt via hun website jouw wijnprofiel kiezen, zodat je nooit meer hoeft te zoeken en te twijfelen over de wijn die bij jou past?!


Suf testje

Hoe ver kunnen ze gaan. Via een suf testje moet je dan antwoord geven op diverse vragen en dan is het binnen 30 seconden duidelijk wat je het liefste drinkt; basta! Was het maar zo makkelijk als de Pepsi-proef. Nee, je zoekt telkens wijn die past bij een moment of bij een gerecht. Dit is soms een makkelijk drinkbare wijn met frisse zuren die als aperitief kan dienen. Iets stevigers bij het voorgerecht, een lichtere stijl rode wijn voor het tussengerecht en iets die je entrecote aan kan. Bij het dessert zoek je weer iets anders dat perfect past bij het nagerecht. Inmiddels zijn er al meer dan vijf verschillende stijlen, lees 'wijnprofielen' gepasseerd!


Te simpel

Het is prima om de smaak van een wijn te simplificeren, dat zou het zoeken kunnen vergemakkelijken. Maar een smaaktest via internet om voor eens en altijd je smaaktype vast te leggen? Kom op zeg! Zo simpel zijn het gros van de wijnliefhebbers echt niet. Het liefst willen ze nog steeds een wijnschap op land en soort (wit, rosé en rood), met voor mijn part een smaakprofiel als aanvulling op het prijskaartje. Op die manier weten zij feilloos hun weg te vinden. In de smaaktype-schappen is het een onoverzichtelijke bende met landen door elkaar heen, waar soms ook absoluut de verkeerde wijnen in staan, die helemaal niet passen bij het genoemde smaakprofiel. Kortom, ik zoek me suf in dit soort schappen naar een passende wijn.


Stop de wijnprofielen

Dus grote wijnketens, supermarkten en wijnhandels die zich met deze onzin bezighouden, stop er mee! Neem je klanten serieus en zorg dat er mensen in de winkel staan die kunnen adviseren en telkens de juiste wijn meegeven aan hun klanten en niet de dame die ik onlangs ontmoette in een filiaal van een bekende wijnketen, die zegt: “Met deze test kunt u ontdekken welk wijntje u lekker vindt,” 'Wijntje'? Ik had gehoopt dat ze wijn verkochten, maar helaas.


Volg een cursus en proef!

Wilt u werkelijk ontdekken welke wijn het beste past bij welk moment en welk gerecht? Doe dan regelmatig mee aan onze wijnproeverijen. Op deze wijze vergoot u uw kennis op dit gebied. Of doe me aan onze wijncursus, waarbij we werkelijk alle ins- en outs vertellen over wijn! De keuze wordt dan een gezellige uitdaging, als ze maar niet op smaakprofiel sorteren....