La Grange Verte - WijnZin - Sulfiet


Wijn, sulfiet, hoofdpijn! Het waar en niet waar….


Van goedkope wijn krijg je meer hoofdpijn…..

Ja, met goedkope wijn is de kans op hoofdpijn gewoon groter. Er is domweg minder aandacht besteed aan de hygiëne tijdens het maken. Ze bevatten vaak meer bacteriën ofwel biogene amines. Deze kunnen hoofdpijn veroorzaken. En dus niet de sulfiet, zoals zo vaak wordt gedacht. Daarnaast zijn er nog een aantal stoffen, die vooral aan goedkope wijn worden toegevoegd, die het niet zo nauw nemen met de gezondheid. De wijn die La Grange Verte Wines verkoopt, behoren gelukkig niet tot deze categorie. Stuk voor stuk zijn onze wijnen gemaakt met veel vakmanschap en verantwoordelijkheid en wordt er niets toegevoegd wat niet in wijn hoort.


Sulfiet veroorzaakt de hoofdpijn of zelfs de kater….

Nee en Ja. Nee, in de meeste gevallen wordt de hoofdpijn veroorzaakt door de alcohol. Wie veel drinkt, maakt niet uit wat het is, bier, wijn, sterke drank, en als je niet regelmatig de vochthuishouding in je lichaam bijwerkt door tussendoor een glas water te drinken en je niet weet te matigen met de inname van alcoholische dranken, ........dan droog je uit en krijg je eenvoudigweg hoofdpijn die het volhoudt tot de volgende avond…. een kater! Maar ook Ja. Sulfiet kan hoofdpijn, misselijkheid, allergische reacties en spijsverteringsproblemen veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor sulfieten. De meesten weten dat, want ze krijgen dezelfde verschijnselen bij andere voedingsmiddelen waarin sulfiet zit zoals gedroogde zuidvruchten en vleeswaren.


Van goede wijn, krijg je geen hoofdpijn….

Jawel, je kunt zelfs van de allerbeste wijn een kater krijgen. Er zit tenslotte alcohol in! Goedkope wijn vergroot de kans op een kater, dat is hierboven duidelijk geworden. Dat wil echter niet zeggen dat de ochtend na een avond flink goede wijn drinken, gegarandeerd katerloos is. Te veel wijn, maar ook andere alcoholische dranken, zal altijd tot een kater leiden. Drink daarom altijd water tussen de glazen door en matig alcohol consumptie.


Je krijgt van witte wijn minder hoofdpijn, dan van rood

Witte in plaats van rode wijn om hoofdpijn te voorkomen? De stelling dat rode wijn eerder hoofdpijn veroorzaakt dan witte wijn is nog nooit bewezen. De grote boosdoener zou flavonoïde zijn, een stof die in de schil van druiven voorkomt, maar dit is (nog) niet bewezen. De keus om geen rode wijn te drinken omdat je daar sneller hoofdpijn van krijgt, kan dan (voorlopig) naar het land der fabelen worden verwezen.


In biologische wijn zit geen sulfiet….

Onzin! In elke wijn zit sulfiet. Van nature zit er in vele levensmiddelen een kleine hoeveelheid sulfiet. Tijdens het gistingsproces van wijn ontstaat er altijd een kleine hoeveelheid natuurlijk sulfiet. Vandaar dat wijn totaal zonder sulfiet niet bestaat! Het moet niet voor niets ook op elke fles staan; ook bij biologische wijn. Als men dus spreekt over wijn zonder sulfiet, bedoelt men altijd wijn zonder extra toegevoegde sulfiet.


Toevoegen van sulfiet

Toevoegen, is een ander verhaal. Om wijn lang bewaarbaar te maken, zonder ‘kwaliteitsverlies’, kan de wijnmaker kiezen om sulfiet toe te voegen om dit te bereiken. De hoeveelheid is bepalend voor de stabiliteit van de wijn en voorkomt oxidatie en hergisten in de fles. Wit heeft dan meer nodig dan rood. Rood bevat van huis uit stabiliserende stoffen zoals tannines vanuit o.a. de schil en door eventueel houtrijping, die wit vaak ontbeert.

Als je bij het wijn maken alle regels van hygiëne in acht neemt en elke bacteriële beïnvloeding van buitenaf weet te beperken of uit te sluiten, kun je het wagen geen sulfiet toe te voegen. Als je bovendien weet, hoe de wijn later wordt getransporteerd (niet in hartje zomer of -winter; met grote temperatuurschommelingen) en goed geklimatiseerd wordt bewaard door jouw vertegenwoordigers, dan helpt dat ook. Het is bekend, dat supermarktketens en wijnketens, eisen dat er een basis hoeveelheid sulfiet in de wijn moet zitten om te voorkomen dat na transport en opslag, wederom transport en opslag en het liggen in de winkel en thuis naast de open haard, de wijn niet meer voldoet aan de eisen. Van sulfiet krijg je niet de bekende kater-hoofdpijn. Maar het beïnvloedt wel de smaak! Dus het beperken van het toevoegen van sulfiet bevordert wel de smaak en de beleving. In vroeger tijden stonden de zoete witte wijnen vanuit bijvoorbeeld Duitsland, bekend om hun zwavelgeur….. Om te voorkomen dat deze zoete witte wijn spontaan ging hervergisten in de fles, werden er flinke hoeveelheden sulfiet toegevoegd. Deze rook je terug in het aroma. Daarbij worden ook vele natuurlijke aroma's geblokkeerd. Gelukkig is er aan deze tendens van het toevoegen van (te) veel sulfiet bij de serieuze wijnproducenten een einde gekomen.


De Europese Unie heeft normen vastgelegd voor het gebruik van sulfiet in wijn, mousserende wijn en likeurwijn. Helaas zijn deze EU-normen toch nog hoog:


     1     160 mg per liter voor rode wijnen (restsuikers onder 5 g/l)

     2     210 mg per liter voor rode wijnen (restsuikers 5 g/l of meer)

     3     210 mg per liter voor witte of rosé wijnen (suikers onder 5 g/l)

     4     260 mg per liter voor witte of rosé wijnen (suikers 5 g/l of meer)


Sommige wijnsoorten, bijvoorbeeld Sauternes, vormen een uitzondering op bovenvermelde normen en mogen tot zelfs 400 mg sulfiet per liter bevatten.


Terug naar WijnZin en onZin