La Grange Verte - WijnZin - Wijn Rituelen

Zijn wijnrituelen alleen maar show?


Overschenken in een karaf

Een wijn overschenken in een karaf ziet er spannend uit, vooral als je een mooie karaf hebt; dun glas en groot. Het heeft zeker in bepaalde gevallen ook een functie. Een oudere wijn kan depot hebben, maar moet dan heel voorzichtig worden overgeschonken, omdat extra zuurstof de wijn last-minute kan laten oxideren en dat geeft een enorm smaakverlies. Een jonge wijn daar en tegen, kan juist gebaat zijn bij wat zuurstof en mag soms best wel ‘stevig’ worden overgeschonken in de karaf, waardoor de wijn zijn hardheid een beetje verliest. Beide redenen om de wijn over te schenken, maar met beleid.


Is een glas belangrijk?

Ja! Kenners weten dat de vorm, dikte en grootte van het glas verschil maakt. Een rode Bordeaux heeft meer ruimte nodig dan een Chablis en ook moet het glas als een tulp naar binnen wijken, wil je de wijn veilig kunnen walsen. Het walsen dient om de aroma’s – lees geur - los te maken en ze te kunnen opsnuiven. Versierde glazen met een print of ingeslepen patronen (die vaak ook een verkeerde vorm hebben), zijn in het algemeen niet geschikt om echt van wijn te genieten. Ze zijn vaak te dik en belemmeren het uitzicht op de wijn. En walsen is welhaast onmogelijk door de afwijkende vorm en het grote gewicht. Door de dikke rand voelt het bovendien niet lekker aan om hieruit wijn te drinken.


Klik hier voor meer over het wijnglas


Slurpen mag……?

Ja en nee! Het is bekend, dat als je wat lucht door je lippen naar binnen haalt, terwijl je mond gevuld is met wijn, dat je daardoor veel beter proeft wat je in het glas hebt (wel een beetje oefenen, vooral als je een wit overhemd draagt). De smaak extrapoleert, doordat je neus overuren maakt en de smaak intenser wordt; heerlijk en doeltreffend op een wijnproeverij. Edoch! Zit je in een restaurant of bij vrienden thuis, dan is het beslist niet de bedoeling dat je als gast je bedient van deze proefmethode. Het komt over als een belediging, want de gastvrouw of gastheer, heeft met zorg de wijn uitgekozen en heeft voor jou ruimschoots ‘geslurpt’. Jij, als gast, mag dan gewoon drinken en genieten. Word je echter gevraagd als gast (en gedoodverfd wijndeskundige) een wijn door te proeven of als proefpersoon te functioneren, slurp dan of je leven er van af hangt. En, wees eerlijk. Niet lekker is niet lekker, hoe vervelend het ook klinkt. Geef aan wat je er van vindt en zeg niet klakkeloos: ja hoor, best lekker….. Gedraag je dan als connaisseur. In alle andere gevallen als lijdzaam drinker of je wil of niet.


Tips om meer te genieten van wijn

Onderzoekers vroegen zich af of rituelen op zichzelf het plezier van consumptie konden vergroten. Hun onderzoek was niet specifiek op het ervaren van wijn gericht, maar keek meer naar het verband tussen rituelen en smaakbeleving in het algemeen.

Het bleek dat proefpersonen die een aantal voorgeschreven handelingen verrichtten voor het eten van chocola, die chocola lekkerder vonden. Ze zouden er zelfs meer voor betalen, zo groot was het verschil. Maar wat de proefpersonen dan niet wisten was dat de chocola die ze als minder lekker ervoeren, dezelfde chocola was… maar dan zonder de voorschreven rituelen bij het proeven ervan. En deze proefopzet werkte ook zo voor limonade en zelfs voor worteltjes! Je mag dan best stellen dat het ook voor wijn zal gelden. Alleen al, dat je meer aandacht hebt voor het product dat je in je mond hebt en werkelijk, of klakkeloos proeft; dat is het verschil in de beleving.


Een ‘wijntje achteroverslaan’

Gastronomische rituelen en beleving doen er toe. Doordat je meer betrokken bent bij de ervaring. Er bestaat een groot verschil tussen achteloos een wijntje achteroverslaan, terwijl je druk in gesprek bent op een terras, of een wijn werkelijk proeft, beoordeelt en beleeft. Veel dingen dragen bij aan het plezier van het drinken van wijn, niet in de laatste plaats natuurlijk de wijn zelf. Maar ook de andere elementen van het moment dragen in belangrijke mate bij aan hoeveel we ervan genieten. Dus ga er voor… gebruik die speciale kurkentrekker, kies je glas zorgvuldig uit (iets dat écht helpt) en draai er naar hartenlust mee rond voordat je het scala aan aroma’s opsnuift.


Een schroefdop?

Je begrijpt nu ook beter de weerstand tegen de schroefdop voor wijnen. Het mooie ritueel van het openen van de fles, met de bekende ‘PLOP’ gaat daarmee verloren en wordt vervangen door een geluid dat lijkt op ‘skritsch’. De praktische voordelen, die er absoluut zijn, wegen daar nauwelijks tegenop. Voor de schroefdop moeten we dus nog een mooi ritueel verzinnen… zodat de wijn minstens even lekker blijft smaken. Jancis Robertson zei het volgende daarover: “We zoeken alleen nog naar een schroefdop die ‘PLOP’ zegt als je hem opendraait”. Rituelen zijn belangrijk, maar overdrijf niet. Dus, wals een glas Champagne of mousserende wijn niet, totdat alle mousse eruit verdwenen is. Zonde! Alles heeft een optimum… je moet ook weer niet overdrijven met die rituelen.


Mousserend zonder 'knal'!

Samenvattend kunnen we wel stellen: Meer aandacht is meer beleving en meer genieten! Het belangrijkste ingrediënt voor een feestelijk ritueel? Een mousserende wijn natuurlijk! Het op tijd koel leggen, het toe leven en verheugen op het moment van openen, het 6 keer omdraaien van het uiteinde van de muselet, voorzichtig de fles draaien (niet de kurk!!!! die hou je vast met duim en wijsvinger) terwijl je de fles schuin houdt, dan die plop (eigenlijk geen plop, maar zo zuchtend mogelijk) en na het inschenken… hoor je het ruisen van de zee, zie je ontelbare feestelijke bubbeltjes en ruik je tonen van heerlijk vers brooddeeg. En dan heb je nog geen slok genomen. En het is waar, een goed ritueel schakelt alle zintuigen in, en dat helpt! Proost!Terug naar WijnZin en onZin