La Grange Verte - WijnZin - het juiste Wijnglas

Is een wijnglas belangrijk?

Ja! Wijnliefhebbers weten dat de vorm, dikte en grootte van het glas verschil maakt. Een rode wijn zoals Bordeaux, heeft meer ruimte nodig dan een witte, zoals een Chablis en ook moet het glas als een tulp naar binnen wijken, wil je de wijn veilig kunnen walsen. Het walsen dient om de aroma’s – lees geur - los te maken en ze te kunnen opsnuiven. Versierde glazen met een print of ingeslepen patronen (die niet zelden ook een verkeerde vorm hebben), zijn in het algemeen niet geschikt om echt van wijn te genieten. Ze zijn vaak te dik en belemmeren het uitzicht op de wijn. En walsen is welhaast onmogelijk door de afwijkende vorm en het grote gewicht. Door de dikke rand voelt het bovendien niet lekker aan om hieruit wijn te drinken.


Wat is het beste wijnglas?

Een dun kristallen wijnglas van bijvoorbeeld Oostenrijkse origine: Zalto, Spiegelau en Riedel, maar ook van Nederlandse komaf: Royal Leerdam, zijn veruit aan te bevelen. Het kost wel wat, maar het genieten is echt groter, zeg maar groots! In wijnproeverijen is hier regelmatig een proef mee gehouden. Dezelfde wijn in verschillende glazen, met de vraag om hier een proefnotitie van te maken. De uitkomst verschilde per glas. Het maakt wel degelijk uit vanuit welk wijnglas je de wijn drinkt. Dunne en voor de specifieke wijn in vorm en grootte aangepaste glazen, scoren het hoogst in de beleving!


Proef- of standaard glas

Wijnrecensenten, beroepswijnproevers en vooral wijnliefhebbers zoals Harold Hamersma en Nicolaas Klei hebben beiden zo hun favoriete glas, als ‘universeel’ proef- drinkglas. In hun ‘Handboek voor de Moderne Wijnliefhebber’, schrijven ze, dat Harold zweert bij een Chianti glas en Nicolaas bij een Tempranillo glas; beide van Riedel. Omdat zij alle wijnen die ze proeven uit een het hetzelfde glas drinken, kunnen ze vergelijken. De glazen van Zalto zijn nóg dunner en lichter, alsof je alleen de wijn in je hand hebt. Kortom, investeer in wijnglazen. Je hoeft echt niet voor elke wijn een apart glas te hebben, al hebben de genoemde fabrikanten deze wel in huis. Maar zorg er in ieder geval voor dat je een redelijk ‘universeel’ wijnglas hebt (eventueel twee verschillende, voor witte- en rode wijn) en als je bijvoorbeeld dol op Bourgognes bent, houd ook bourgogne glazen onder handbereik!


INAO Proefglas

Op de proeverijen van La Grange Verte Wines, gebruiken wij het zogenaamde INAO-glas. Dit is een echt PROEF-glas en niet ontworpen om wijn uit te drinken, maar om wijn uit te proeven. Het INAO-glas is vrij klein, met een krappe opening. Dat is prima en juist prettig bij het snuffelen en proeven van een kleine hoeveelheid wijn. Je schenkt daar altijd slecht een proefhoeveelheid (50 ml) in het glas en de krappe opening is ideaal om de aroma’s goed te kunnen opsnuiven. Belangrijk bij het beoordelen van wijn. Maar om er wijn uit te drinken en om echt van een mooie wijn te kunnen genieten, is het INAO-glas volledig ongeschikt!


Wat je helaas toch nog vaak in Frankrijk ziet, dat de Franse horeca het INAO glas zo omarmd heeft, dat je dit glas overal in het land op tafel tegenkomt! Ook in de betere restaurants met een prachtige wijnkaart. Niet te begrijpen! In Frankrijk is men vaak van mening dat het INAO-glas het beste is ter wereld. Voor proeven van wijn, ja! Maar kennelijk heeft de Franse horeca dat niet door. Dus krijgen we steevast het krappe INAO-glas voorgezet met meer wijn dan de voorgeschreven proefhoeveelheid en ook met echt mooie wijnen in betere restaurants. Jammer, want uit dit glas drinkt het echt niet zo lekker en je mist de nuances en complexiteit van de wijn. Het zou dan ook goed zijn als de Franse horeca zich eens herbezint op het gebruik van hun wijnglazen en het genieten van wijn uit goede wijnglazen serieuzer zou nemen. En dat het INAO-glas dan wel een Franse vinding is, maar dat het niet het synoniem is voor ‘genieten’.


Voor elke wijn een ander glas.....

Wijnglazen verschillen enorm. Doe zelf ook eens de proef op de som en proef dezelfde wijn uit verschillende glazen en let goed op de geur- en smaakverschillen. Je zult merken dat het bouquet van de wijn in het ene glas veel beter tot zijn recht komt dan in het andere. Of dat de geproefde zelfde wijn in het ene glas rond en fluweelzacht is en in het andere glas hard overkomt. In het ene glas vallen de zuren in de wijn extra op, in het andere minder en dat is geen suggestie! De vorm en grootte van het glas bepaalt mede de proefervaring! Geen wonder dat bijvoorbeeld Riedel en ook Zalto, in hun meest uitgebreide collectie voor de belangrijkste soorten wijn een glas hebben. Dit is het geval voor bijvoorbeeld Bordeaux en Bourgogne. Daarnaast bieden deze merken ook een glas voor de belangrijkste druivenrassen, zoals chardonnay, sauvignon blanc, riesling, pinot noir, syrah, nebbiolo, etc.. De schenkhoeveelheid - in principe altijd 125cl - blijft hetzelfde, ongeachte de grootte van het glas, maar de drinkervaring is heel anders.

   INAO Proefglas                     Riedel - Bourgogne glas                      Zalto - Bordeaux glas              Royal Leerdam Sensi                  Spiegelau Cremona

                                                                                                                                             Malbec Sangiovese Riesling                     Rode wijn

                                                                                                                                                       Tempranillo            

Terug naar WijnZin en onZin